Aero Commander CF-WRR 15. feb. 1968 Grønlands indlandsis

Skift til: navigering, søgning

27. feb. 1967 Grønlands indlandsis sydvest for DYE 3[redigér]

En enlig pilot i et mindre amerikansk fragtfly af typen Aero Commander 680FL var den 27. februar 1967 på en overflytningsflyvning på vej fra Gander i Newfoundland til Narsarsuaq, men kunne på grund af ekstremt vejr ikke lande i lufthavnen og med minimal brændstof nødlandede han i stedet kl. 15.22 på indlandsisen med landingshjulene oppe, ca. 90 km sydvest for DYE 3-radarstationen.

Et amerikansk C130D med påmonterede ski ankom for at redde piloten, men flyet sad fast og kunne ikke lette, den første pilot måtte tilbringe 2 nætter på indlandsisen, inden de 3 nødstedte i stedet blev evakueret af en dansk Sikorsky S-61 redningshelikopter, mens redningsflyet bjærgedes senere.

En islandsk DC3 var forinden forlist ved Danmarkshavn i Østgrønland.

Et tilsvarende Aero Commander-fly lettet fra Island via Kulusuk, som ville nedkaste forsyninger ved det havarerede fly, styrtede 14. august 1967 ned på indlandsisen nogle få km fra det havarerede, hvorved piloten omkom og 2 overlevede.

15. feb. 1968 Grønlands indlandsis sydvest for DYE 3[redigér]

Det canadiske bjærgningsfirma Crown Aviation købte Aero Commander-flyet og genregistrerede det den 16. november 1967 i Canada, hvorefter de satte en bjærgningsaktion igang. Det 4 mands redningshold opgav at lande deres DC3 på indlandsisen ved DYE 3-radaren og landede i stedet i Søndre Strømfjord, hvorfra de blev fragtet ud til radaren og der lånte befordring det sidste stykke vej. De fik flyet gravet fri og motoren forsigtigt tøet op inden flyet forsynet med ski den 15. februar 1968 kunne lette mod Søndre Strømfjord, med piloten Dennis Bannock, som imidlertid styrtede ned over indlandsisen 4 km derfra.

Tilbage ved DYE 3 gik det op for de 3 andre bjærgningsfolk, at flyet var væk og med amerikansk redningshelikopter-assistance fra Goose Bay i Labrador indledte de en eftersøgning. Resultatet af eftersøgningen er uklart, men under alle omstændigheder forsvandt piloten sporløst, ligesom det alene til formålet oprettede bjærgningsfirma, uden at betale regningen for eftersøgningen.