Australien/Cuma 1942 Palermo

Skift til: navigering, søgning

3. marts 1942 Australien / Cuma[redigér]

ØK-fragtskibet Australien overtoges efter Danmarks besættelse af Ministry of War Transport, men da det 9. maj 1940 afsejlede fra Zeebrugge mod Singapore blev det opbragt af franske torpedojagere og ført til Dunkerque og Le Havre, hvor det kom under fransk flag og under bestyrelse af Chargeurs Réunis, men beholdte den danske besætning.

Skibet afsejlede det 30. maj 1940 fra Brest mod Ho Chi Minh-byen/Saigon i Indokina/Vietnam, men lagde til i Dakar og kom ikke derfra pga. Frankrigs kapitulation og blev lettere skadet under et britisk flådeangreb 23. september 1940.

Den 28. maj 1941 blev den danske besætning tvunget fra borde og skibet overladt til fransk besætning og kort efter omdøbt Saint Adolphe. Det afsejlede i stedet mod Marseille, hvor det blev overgivet til Tyskland og i september 1941 videre til skibsreder Achille Lauro i Napoli, som under navnet Cuma benyttede det som ammunitionsskib og beholdte den tyske besætning.

Natten til den 3. marts 1942 blev Palermos havn angrebet af 16 Vickers Wellington-bombefly fra Malta, hvorved Cuma uden for havnen eksploderede og brækkede i 2 dele og sank. I angrebet beskadigedes desuden 4 dampskibe, 4 hjælpeskibe, 2 destroyere og 3 torpedobåde.