Batavia 1923 Bøvling Klit

Skift til: navigering, søgning

Batavia 9. dec. 1923 Bøvling Klit[redigér]

Det norske motorskib Batavia med kaptajn Th. Bakke var på vej fra Rotterdam til hjemstedet Christiania (Oslo) lastet med stykgods, da det natten til 9. december 1923 strandede på Bøvling Klit ca. 3 km nord for Thorsminde, hvor det stod på inderste revle ca. 100 meter fra land.

Redningsmandskabet fra Thorsminde tilkaldtes og ankom kl. 3.30 med raketapparatet, som hurtig opnåede forbindelse og kl. 4.30 påbegyndtes indhalingen af 19 personer, hvoraf den ene var passager.

De store mængder stykgods, der som fortalt bestod af 'alt lige fra skrivemaskiner til jernbaneskinner og vognaksler til jernbanevogne', men også kolonial- manufaktur- og isenkram, blev bjærget ved hjælp af skibets egen kran, mens besætningen blev ombord og varede en hel måned.

I januar 1924 blev skibet trukket fri af Svitzer og bugseret til Thyborøn. De udkastede jernbaneskinner og vognaksler blev først bjærget flere år senere.

Sainte Madeleine 9. nov. 1942 Sebou i Marokko[redigér]

Batavia / Sainte Madeleine på commons

Motorskibet Batavia var på ca. 500 tons og må være identisk med det i 1922 på Odense Stålskibsværft byggede skib Ganger Rolf, som straks solgtes til Fred. Olsen & Co. og omdøbtes Batavia.

Efter besættelsen i 1940 indgik skibet i Norges udeflåde, også kaldet Nortraship, som Sainte Madeleine. Skibet sænkedes 8. eller 9. november 1942 af franskmændene som spærring af Marokkos største flod Sebou, der ligger ud for Kénitra med forbindelse til Fez

Kaptajn Nilsens forsøg på at få skibet hævet opgaves 28. maj 1943.