Belgrove 1921 Rubjerg

Skift til: navigering, søgning

Den engelsk-byggede skruedamper Southella, som muligvis havde skonnertrigning, var hjemmehørende i Hull indtil den 1910 kom til Finland ved navn Finland Trader og 1912 til Landskrona i Skåne, hvor den omdøbtes Belgrove og ejedes af aktieselskabet Cronberg, der havde James Bell fra dens tidligere hjemby Hull som hovedaktionær. I 1917 beslaglagdes skibet af britiske Shipping Controller og udrustedes med kanoner som værn mod ubåde, men tilbageleveredes i 1919 til Landskrona.

2. nov. 1921 Belgrove[redigér]

Skibet ankom oktober 1921 fra England til Østersøen lastet med kul, som lossedes i Norrköping, hvorefter der fortsattes nordpå til Gävle, hvor der læssedes 360 ton jern og i den nærvedliggende havn Skutskär trælast, hvorfra skibet afgik 27. oktober kl. 2 om natten mod Hull med en 19 mand besætning under ledelse af kaptajn Sachariasen.

Turen forløb fint indtil natten til den 31. oktober, da modvind af stormstyrke blæste op i Skagerrak og fremdriften blev langsom. Nord om Hanstholm den 1. november kl. 23 begyndte problemerne for alvor med forskubbet dækslast, ødelagte luftventiler forskibs og sammenbrudte luger, så lasten og endelig kedelrummet fyldtes med vand.

Det med i stævnen hårdt tyngede manøvreløse skib drev natten til den 2. november østover og der affyredes nødraketter, som ingen så. Kl. 3.30 forsøgte man at sætte en båd ud, men den blev slået i stykker. I stedet byggede man en tømmerflåde af dækslasten, men den revedes væk af en brodsø og man måtte bygge en ny. Kl. 11 om formiddagen lå skibet så lavt, at flåden begyndte at flyde, men kaptajnen og styrmanden nåede ikke med.

Det blev en forfærdelig tur på tømmerflåden, hvor den ene efter den anden af de oprindelig 17 skylledes overbord eller døde af kulde og udmattelse og da flåden omsider strandede ved Rubjerg Knude var der kun 4 tilbage, som ud på natten fandt læ for vind og kulde i en lergrotte. Ud på morgenen begav de 2 sig afsted langs stranden og fandt endelig redning.

Den første tømmerflåde strandede en smule sydligere ved Lyngby. En af de skibbrudne sejlede senere ud til vraget af Belgrove, som sank nordvest for Rubjerg Knude på en grund som kaldes Ringfingeren, hvor masten oprindelig stak op over overfladen.

De 4 overlevende: 1. maskinmesteren, 2.maskinmesteren, tømmermanden og en jungmand var 5. november 1921 til søforhør i Hjørring.