Caledonia 1916 Liguriske Hav

Skift til: navigering, søgning

9. april 1916 Caledonia[redigér]

Dampskibet Caledonia afsejlede 28. marts 1916 fra Glasgow lastet med 2.529 tons kul bestemt for Livorno ved Pisa, men da 1. styrmanden havde vagten den 9. april kl. 10 og skibet befandt sig i det Liguriske Hav 23 sømil sydsydøst Titan-fyrtårnetLevant-øen i øgruppen Îles d'Hyères øst for Toulon, sås tværs om bagbord en ubåd, som ved skud tilkendegav, at skibet skulle stoppe.

Ubåden hejste derefter østrigsk marineflag og gav med signaler ordre til, at skibet skulle sende en båd over. Kaptajn Hans Meinertz gik ombord i ubåden og efter undersøgelse af papirerne beordrede ubådschefen, at skibet skulle sænkes, da dets ladning var at betragte som krigskontrabande.

Der blev givet frist på 15 minutter til at forlade skibet, hvorefter det ville blive skudt i sænk. Kl. 10.30 forlod besætningen skibet i redningsbådene og ubåden begyndte at beskyde skibet, som sank efter ca. 20 minutters forløb.

De 21 mand i redningsbådene styrede nordpå og opsamledes samme aften af dampskibet Hazelmoor af Newcastle, som næste dag kl. 10 landsatte dem i Marseille.

Der afgaves 11. april søforklaring i Marseille og 3. maj søforhør i København.

Det viste sig senere, at ubåden ikke var østrigsk, men den succesfulde tyske ubåd U 39 med kaptajn Walter Forstmann.