Caledonia 1916 Liguriske Hav

Skift til: navigering, søgning

9. april 1916 Caledonia[redigér]

Dampskibet Caledonia afsejlede 28. marts 1916 fra Glasgow lastet med 2.529 tons kul bestemt for Livorno ved Pisa, men da 1. styrmanden havde vagten den 9. april kl. 10 og skibet befandt sig i det Liguriske Hav 23 sømil sydsydøst Titan-fyrtårnetLevant-øen i øgruppen Îles d'Hyères øst for Toulon, sås tværs om bagbord en ubåd, som ved skud tilkendegav, at skibet skulle stoppe.

Ubåden hejste derefter østrigsk marineflag og gav med signaler ordre til, at skibet skulle sende en båd over. Kaptajn Hans Meinertz gik ombord i ubåden og efter undersøgelse af papirerne beordrede ubådschefen, at skibet skulle sænkes, da dets ladning var at betragte som krigskontrabande.

Der blev givet frist på 15 minutter til at forlade skibet, hvorefter det ville blive skudt i sænk. Kl. 10.30 forlod besætningen skibet i redningsbådene og ubåden begyndte at beskyde skibet, som sank efter ca. 20 minutters forløb.

De 21 mand i redningsbådene styrede nordpå og opsamledes samme aften af dampskibet Hazelmoor af Newcastle, som næste dag kl. 10 landsatte dem i Marseille.

Der afgaves 11. april søforklaring i Marseille og 3. maj søforhør i København.

Det viste sig senere, at ubåden ikke var østrigsk, men den succesfulde tyske ubåd U 39 med kaptajn Walter Forstmann.

U 39

Den tyske ubåd U 39 var den næstmest succesfulde ubåd under 1. verdenskrig og sænkede på 19 fjendefarter hovedsageligt i Middelhavet 154 skibe mens den først kortvarigt tilhørte II. flotille og ellers Middelhavs-flotillen med base i Adriaterhavs-byen Pula i Istrien i Kroatien.

Kaptajn Walter Forstmann sænkede 149 skibe, heraf 2 danske, og tog desuden det danske dampskib Olga som prise i Nordsøen, men det blev senere frigivet. Kaptajn Heinrich Metzger sænkede yderligere 6 skibe inden ubåden 18. maj 1918 beskadigedes under kamp med en allieret eskorte og fly, hvorefter den interneredes i Cartagena i Sydøstspanien.

U 39 overgaves i 1919 fra Spanien til Frankrig og ophuggedes 1923 i Toulon mellem Marseille og Nice.