Caledonia 1916 Liguriske Hav

Skift til: navigering, søgning

9. april 1916 Caledonia[redigér]

D/S Hafnia-dampskibet Caledonia med kaptajn Hans Meinertz afsejlede 28. marts 1916 fra Glasgow lastet med 2.529 tons kul bestemt for Livorno ved Pisa, men da skibet 9. april kl. 10 på 1. styrmandens vagt befandt sig i det Liguriske Hav 23 sømil sydsydøst for Titan-fyret på Levant-øen i øgruppen Îles d'Hyères øst for Toulon, da den den tyske ubåd U 39 (Forstmann) dukkede op tværs om bagbord og ved skud tilkendegav, at skibet skulle stoppe og med signal beordredes skibspapirerne forevist.

Kaptajn Hans Meinertz kom i en båd over til ubåden og gik ombord, hvor papirerne undersøgtes af ubådschefen, som beordrede at skibet kulle sænkes, da ladningen var at betragte som krigskontrabande, og der blev givet en frist på 15 minutter til at forlade det.

Efter skibet kl. 10.30 var forladt begyndte ubåden beskydning og efter ca. 20 minutter sank det. Redningsbådene styrede nordpå og de 21 mand opsamledes samme aften af dampskibet Hazelmoor af Newcastle, som næste dag kl. 10 landsatte dem i Marseille.

Ubåden blev oprindelig antaget for at være østrigsk, da man mente at have set det hejse østrigsk marineflag, da det under angrebet dukkede op.