Danevirke 1917 Engelske Kanal

Skift til: navigering, søgning

5. jan. 1917 Danevirke[redigér]

Dampskibet Danevirke med kaptajn C. Andersen afsejlede 30. december 1916 fra Newcastle lastet med 1.937 tons kul bestemt for Gibraltar, men da skibet 5. januar 1917 kl. 16 befandt sig i den Engelske Kanal ca. 65 km østnordøst for Ouessant fyrtårnet ved spidsen af Bretagne, blev det standset af den tyske ubåd UB 18 med kaptajn Claus Lafrenz, som ved signal forlangte skibspapirerne bragt ombord.

Da disse var blevet forevist, fik skibsbesætningen ordre til at forlade skibet, i hvilket der så af folk fra ubåden blev anbragt bomber. Kort efter at skibet var forladt, hørtes flere eksplosioner, og i løbet af 5 minutter var skibet forsvundet.

Den 19 mand besætning indkom den følgende dag til Plumenack(?)

Der afholdtes 16. januar søforhør i København.

UB 18

Den tyske kyst-torpedoubåd UB 18 var under 1. verdenskrig tilknyttet Flandern-flotillen og sænkede på 31 fjendefarter 128 skibe hovedsageligt i den Engelske Kanal.

Kaptajn Otto Steinbrinck sænkede 64 skibe, heraf 2 danske, foruden den britiske ubåd E22, som eksperimentielt kunne medtage 2 vandflyvere på dækket. Steinbrinck var den mest succesfulde kaptajn i Flandern-flotillen og sænkede med forskellige ubåde tilsammen 206 skibe. Han blev efter 2. verdenskrig idømt 5 års fængsel og døde under afsoningen.

Kaptajnerne Claus Lafrenz, Ulrich Meier og Georg Niemeyer sænkede efterfølgende henholdsvis 54, 7 og 2 skibe, hvoriblandt førstnævnte var 5 danske.

9. dec. 1917 Keltiske Hav / Engelske Kanal[redigér]

UB 18 ramte 9. december 1917 sammen med den britiske trawler Ben Lawer, som i den ydre del af den Engelske Kanal på grænsen til det Keltiske Hav beskyttede en konvoj af kul-transportskibe.

Ved sammenstødet sank ubåden med kaptajn Georg Niemeyer og hele hans besætning, som omkom, og trawleren blev så svært beskadiget, at den kun med stort besvær nåede i havn.