Dania 1900 Cuba

Skift til: Navigation, Søgning

4. okt. 1900 Dania[redigér]

Jernbarken Dania havde først på året 1899 en udmattende tur til Sydamerika med knækket ror og lækage, som repareredes, og desuden døde på hjemturen fra Aruba til Hamborg med salpeter kaptajn Nielsen af tropesygdom.

Året efter skadedes rigningen i Nordsøen og måtte repareres i Hamborg, hvorefter der ikke var ordrer at få, så skibet med kaptajn M.P. Nørby sejlede i ballast til El Cuyo på nordkysten af Yucatán i Mexico, hvor der lastedes 470 tons logwood-trælast og afsejledes 27. september 1900 mod Rotterdam.

Under en vending ved Colorados-øerne/revet på vest-siden af Cuba grundstødtes 2. oktober kl. 17.30 og skibet kom flot næste eftermiddag ved højvande efter at have kastet ud af lasten. På kaptajn Nørbys vagt den følgende nat 4. oktober kl. 2 sad skibet igen fast og forsøg på at komme fri mislykkedes. Jævnligt stødtes hårdt på grunden og fra den 8. om morgenen begyndte der at komme vand i lasten, så pumperne startedes, men lækagen forværredes og den 10. om morgenen stod der 2 meter vand i lasten, da den 10 mand besætning forlod vraget.

Vraget solgtes for $400 og der var 12. december 1900 søforhør på Fanø.

7. marts 1911 Elisabeth Dantzler[redigér]

Vraget bjærgedes omkring 1902 og fik navnet Elisabeth Dantzler, der omtakledes som skonnert og fra 1905 ejedes af L.N. Dantzler Lumber Company i Moss Point, Mississippi. Skibet var tilsyneladende engageret i byggeriet af Panamakanalen, for undervejs fra Colón i Panama hjem til Mississippi i august 1906 døde kaptajnen og hele besætningen blev alvorlig syg af malaria.

Den 7. marts 1911 afsejlede skibet fra HavanaCuba hjem mod Mississippi, men forsvandt og menes forlist i den Mexicanske Golf under en byge med pludselig stormvejr, uden overlevende.