Dansk helikopterulykke

Skift til: navigering, søgning

Militærhelikoptere i Danmark[redigér]

De 3 eskadriller er nu underlagt Helicopter Wing Karup. En del information kan findes i IPMS' danske medlemsblad. [3]

Helikopterulykke i Danmark[redigér]

Se også dansk ultralet flyulykke for ulykker med gyrokoptere. [4] [5]

5. april 1956 Kongelunden på Sydamager[redigér]

En af Flyvevåbnets helikoptere af typen Bell 47D-1 fløjet af Eskadrille 721 havarerede den 5. april 1956 i Kongelunden på Sydamager tæt ved Kastrup Lufthavn.

Den var en af de 2 helikoptere, som i 1953 benyttedes til opmålinger for Geodætisk Institut i Grønland.

10. feb. 1968 Vadehavet[redigér]

Alle 5 ombordværende omkom den 10. februar 1968, da en Sikorsky S-61 fra Eskadrille 722Flyvestation Værløse under en natlig eftersøgningsmission efter forsvundne strandjægere på Måde Strand i Vadehavet mellem Esbjerg og Fanø, efter ½ times eftersøgning i mørke forulykkede. Helikopteren fløj i 30-40 meters højde gennem adskillige snebyger, men ramte pludselig jorden nær en sandbanke og eksploderede i et stort flammehav. [a 1]

Ligene af de omkomne bjærgedes på 1,5 meters vand og bragtes ind til Farup Kirke og videre til ligsyn. Ikke langt fra hvor helikopteren styrtede ned, fandt man senere liget af den ene eftersøgte strandjæger og et par dage senere fandt man i Vadehavet liget af den anden.

Følgende teorier om årsagen til ulykken er blevet fremsat:

 • en større flok skræmte edderfugle, som fløj op i rotoren
 • brud på en aksel der gjorde, at motoren pludselig satte ud (fastslået af havarikommissionen)
 • geværskud mod helikopteren, affyret af en sindsforvirret jæger
 • islag, der i andre situationer har vist sig at være problematisk for Sikorsky S-61'erne

7. juni 1980 Stauning Lufthavn[redigér]

Piloten overlevede, da han den 7. juni 1980 i en helikopter af typen Hughes 269A under start fra Stauning Lufthavn styrtede ned.

Helikopteren fløj et lille års tid i Sverige for Saab inden den 15. april 1964 kom til Danmark. [6]

2. jan. 1984 Nordsøen øst for Gormfeltet[redigér]

De 2 piloter og ene passager omkom, da de den 2. januar 1984 ombord i en Maersk-helikopter af typen Bell 212 var på vej fra Esbjerg til en boreplatform i Gormfeltet, men efter 1 times flyvning i stormvejr styrtede helikopteren i Nordsøen.

Efter opkald fra Danfeltet, om man havde set deres helikopter, kom positionerings-skibet British Enterprise Five til at stå for eftersøgningen og man fandt den efter 10 minutter flydende med bunden i vejret 40 km øst for Danfeltet. Det viste sig, at den ene af de 3 omkomne ikke havde nået at få sin overlevelsesdragt ordentlig på.

Helikopteren var blevet ukontrollabel, da der opstod en mekanisk fejl i rotorens koblingsmekanisme, hvorefter helikopteren gik i havet med halen først, væltede om på siden og vendte bunden i vejret. Senere kommenterede Havarikommissionen desuden, at lydoptagelserne i Cockpit Voice Recorderen ikke var af forventet kvalitet.

14. sep. 1985 Østersøen sydøst for Møn[redigér]

De ombordværende overlevede, da de i en Westland Lynx-helikopter fra Søværnets Flyvetjeneste styrtede i havet 13 km sydøst for Møns Klint, hvor helikopteren totalhavarerede.

5. sep. 2014 Samsø Bælt[redigér]

De fire ombordværende omkom, da en helikopter af typen Robinson R44 Clipper II den 5. september 2014 lige før middag styrtede i havet mellem Røsnæs og Samsø. Den blev fløjet af rigmanden Michael Henriksen, som menes at have mistet orienteringen i det disede vejr. Vraget fandtes på 17 meter vand. [a 2]

I en foreløbig havarirapport konkluderedes, at de ombordværende ikke havde en chance for overlevelse. [n 1] [n 2]

Dansk helikopterulykke i udlandet[redigér]

Se også grønlandsk helikopterulykke.

dec. 1965 Kaziranga i Indien[redigér]

Den først anskaffede af Flyvevåbnets 3 helikoptere af typen Bell 47D-1, som også var den sidst tilbageværende, toges i 1958 ud af drift og solgtes året efter til Osterman Aero i Sverige, som i 1960-1962 benyttede den til isrekognoscering og senere til en opgave i Kaziranga i den nordøstlige delstat Assam i Indien, hvor den 20. eller 22. december 1965 ramte en markering ved olieledning og havarerede. [7]

Helikopteren genopbyggedes og solgtes i april 1966 til det indiske firma Bharat Commerce & Industries, hvorefter den ca. 2005-2008 benyttedes som sprøjtefly.

25. sep. 1974 Gotland[redigér]

Piloten overlevede, da en tidligere danskregistreret Kosangas og Sterling Airways-helikopter, men nu svensk, af typen Agusta-Bell 206A Jet Ranger havarerede 25. september 1974 på Gotland.

11. oktober 2014 Mazar-e Sharif i Afghanistan[redigér]

Den 5 mand danske besætning og en tysk passager fik blå mærker eller mindre til lettere kvæstelser den 11. oktober 2014 ved 22-tiden lokal tid, da de ombord i en dansk AgustaWestland-helikopter udstationeret i Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan efter 1 times formationsflyvning og skydeøvelser sammen med en tysk helikopter skulle foretage landingsøvelser i ørkensandet 13 km nordøst for basen, men under 2. landingsøvelse opstod ukontrollerede rystelser, så helikopteren i løbet af 15 sekunder lagde sig om på venstre side med smadret rotor og hale, uden at gå i brand. De ombordværende kunne alle forlade helikoptervraget ved egen hjælp via rampen bagude. [a 3]

Det viste sig, at rystelserne udløstes ved at helikopteren i mørket kørte over hjulspor og den ene pilot uforvarende tog fat i et betjeningshåndtag kaldet 'collective', der styrer opdriften, men bevægelsen kom i selvsving, hvad som også kaldes biomekanisk feedback. Andenpiloten, som førte helikopteren, tolkede rystelserne ifølge nødprocedure som værende af en type betegnet 3,65 Hz 'Vertical Bounce' og slog stabiliseringssystemet fra, for at trække helikopteren i luften igen, men da begge piloter ved de fortsatte rystelser mistede deres natoptik, kom helikopteren helt ud af kontrol og drejede trekvart omgang rundt mod højre, samtidigt med at den rullede om på venstre side og ramte jorden med rotorbladene. [n 3] [n 4] [n 5]

Helikoptervraget sattes straks under bevogtning og de forulykkede hentedes indenfor 1 time af en anden dansk helikopter til lejren i Mazar-e Sharif, hvortil vraget også næste dag kørtes til på en blokvogn.

Eksterne links[redigér]

 1. Flådens Helikoptere - navalhistory.dk
 2. Westland Lynx - sis-denmark.dk
 3. IPMS-Nyt - ipms.dk
 4. Helikoptere - flyspot.dk
 5. Complete (Historical) Civil Rotorcraft Register of Denmark - rotorspot.nl
 6. SE-HDT, Hughes 269A - forum3.sff.n.se
 7. SE-HAX, Bell 47D-1 - forum.flyghistoria.org

http://www.aeroflight.co.uk (af)

Samtidig avis

Nyere avis

Bog