Ebenezer 1917 Ydre Hebrider

Skift til: navigering, søgning

5. april 1917 Ebenezer[redigér]

Den af eg kravelbyggede bramsejlsskonnert Ebenezer med skipper M.P. Jensen afsejlede 28. februar 1917 fra Savannah, Georgia, lastet med 285 tons oliekager bestemt for Nørresundby og befandt sig 2. april små 300 km vest for de Ydre Hebrider, da den standsedes af et fransk patruljefartøj, som satte en bevæbnet officer og 3 mand ombord med instruktion om at tage skibet med ind til Hebridernes hovedby Stornoway til inspektion.

Under en storm af nordnordøst befandt skibet sig 5. april kl. 10.30 ca. 20 km fra de øde beliggende Sankt Kilda-øer, dukkede den tyske ubåd U 57 op fra sydvest på 3 sømils afstand og begyndte af beskyde skibet med granater. Skibet sejlede dernæst mod ubåden og kunne fra 2 sømils afstand se, at ubåden med signalflag viste 'AB', som betyder forlad skibet.

Redningsbåden blev hurtigt sat i vandet og kl. 11 blev skibet forladt. Efter henved 1 times beskydning sank skibet, og den 6 mand besætning blev kort efter optaget af en britisk patruljebåd, som den 7. april landsatte dem i Oban på Skotlands vestkyst.

Der afgaves 11. april søforklaring i Glasgow.