Fanny 1928 Norderney

Skift til: navigering, søgning

En motorfiskekutter, som i marts 1922 købtes af skipper Valdemar H.H. Gommesen i Esbjerg omdøbtes E.167 Fanny.

3. nov. 1922 Langslade[redigér]

Kutteren ankom 1. november 1922 om formiddagen til en fiskeplads 25 sømil nordnordvest for Horns Rev, men fiskegrejerne blev ikke lagt ud, fordi det blæste op til storm og i stedet vendtes om for at gå tilbage til Esbjerg.

Efter 3-4 timers sejlads havarede skruen og siden mistedes alle sejl, bortset fra klyveren. Dagen efter kl. 15 ankredes udfor nordsiden af Ringkøbing Dyb og nødflag hejstes.

Den 3. november kl. 11 sprang ankerkæden, så skibet gik i drift mod sydøst og strandede mellem kl. 12-13 mellem Ringebjerg Båke og Langslade Rende, ca. 200 meter fra land.

Efter alarmering kl. 12 nåede redningsbåden fra Vejers kl. 13.30 frem til strandingsstedet, roede ud, ankrede og opnåede forbindelse til skibet med kastedræg, hvorefter den 3 mand besætning bjærgedes i land. Mandskabet fra Vejers var tilbage kl. 17 godt gennemblødte og ventede med rengøring af materiellet til næste dag. Der blev ikke brug for redningsbåden fra Blåvand, som var fremme kl. 14.

Den strandede kutter blev 11. november taget af grunden og indbragt til Esbjerg.

6. aug. 1928 Norderney[redigér]

Kutteren afsejlede 6. august 1928 kl. 14 fra den østfrisiske ø Norderney i fint vejr, men ca. 5 km fra havnen gik motoren i stå. Slæbt lidt længere ud af en anden kutter kastedes anker og det viste sig, at krumtaplejet var brændt sammen. Et nyt leje blev indsat og kl. 18 returneredes mod Norderney for reparation.

Imidlertid gik motoren atter i stå og da der ikke var vind nok til at manøvrere for sejl alene, drev skibet på grund. Under arbejdet med at få motoren i orden, begyndte skibet at hugge i grunden og blev læk. Da skibet umuligt kunne holdes læns blev ankeret stukket fra, så skibet drev højere op på grunden. Der blussedes nu efter assistance.

Kl. 22.30 forlod den 4 mand besætning fartøjet, de tre i et hyttefad, hvis bæreevne var forøget ved hjælp af nogle tomme dunke, den fjerde i en redningskrans, der blev bugseret af hyttefadet og ½ time senere opsamledes de af redningsbåden fra Norderney.