Faro 1940 Orkneyøerne

Skift til: navigering, søgning

27. jan. 1940 Faro[redigér]

Et i Tyskland nybygget dampskib rekvireredes vistnok inden leveringen til den danske køber D/S Vesterhavet i stedet i maj 1919 af den tyske regering, inden det i 1920 udleveredes og omdøbtes fra Ragna til Randi. I 1937 solgtes det til E.B. Aaby-rederiet i Drammen og omdøbtes Faro.

Skibet var vej fra Sarpsborg i Østfold til Methil nær Edinburgh i ballast og blev spottet i den nordlige Nordsø af den tyske ubåd U 20, som endelig kl. 20.03 i hård sydlig kuling med snebyger på en position 15 sømil (28 km) sydøst for Orkneyøerne, affyrede en torpedo mod skibet, der fik en lækage, selvom torpedoen detonerede på 20 meter afstand.

Den 15 mand besætning fordelte sig i 2 redningsbåde, hvoraf den ene drev væk i mørket, mens den anden med kaptajn John Birger Christensen holdt sig i nærheden af skibet, der holdt sig flydende med stævnen sunket ned.

Ved daggry gik de igen ombord og forsøgte at redde skibet, men da skruen var oven vande opgav de og kom vistnok på slæb efter et andet skib ind mod Copinsay. Da ankerkæden brast drev det samme aften ind i Taracliff Bay og strandede.

De 7 ombordværende bjærgedes ved en bøje, mens der i den forsvundne redningsbåd med 8, som samme dag nåede Copinsay kun var 1 overlevende og 3 døde tilbage.

Dagen efter erklæredes skibet totalforlist som vrag.

U 20

Kriegsmarine-kystubåden U 20 var tilknyttet 3. U-Flottille 'Lohs' og 1. U-Flottille 'Weddingen' med baser i Kiel, Wilhelmshaven og Helgoland, mens den sænkede 3 danske og 2 norske skibe (det ene var tidligere dansk) i Nordsøen.

Efter et par år som skoleubåd i 21. U-Flottille stationeret i Baltijsk/Pillau ved Kønigsberg blev den ligesom 5 andre kystubåde demonteret i Kiel, sendt via Kielerkanalen og Elben til Dresden, med sværtransport på Reichsautobahn 300 km til Ingolstadt og via Donau til Rumænien, hvor ubådene 1943-1944 dannede 30. U-Flottille med hovedbase i Constanța ved Sortehavet.

10. sep. 1944 Sortehavet ved Karasu i Tyrkiet[redigér]

U 20's sidste fjendefart i Sortehavet startede 19. august 1944 i Constanța og endte 10. september ud for den nordtyrkiske by Karasu, hvor kaptajn Karl Grafen og hans besætning pga. opbrugt forråd selv sænkede ubåden og kom i krigsfangenskab.