Flensborg-skib 1801 Trekroner

Skift til: navigering, søgning

3. nov. 1801 Trekroner[redigér]

Flensborg-skipperen Nicolau Drewitz/Drewsen var på vej fra Monaco til København (ikke fra Málaga til Sankt Petersborg) lastet med 14 piber olie, 1808 kasser frugt og noget krammeri, og betalte 27. oktober 1801 øresundstold, men kæntrede og sank under stormen 3. november ved fortet Trekroner.

Ved Københavns Toldbod udlovede købmand Staal Hagen en dusør på 100 rd. for om nogen ville vove sig ud for at redde mandskabet, der søgte at bjærge sig på kølen af skibet, hvor de stod med vand til halsen, og desuden 20 rd. for hvert menneske de bragte levende i land, men de københavnske færgefolk opgav i deres gamle båd og vendte om ved Lynetten.

Den ved Toldboden tilfældigt nærværende færgemand Lars Bakke fra Helsingør løb imidlertid i ubemærkethed ud med sine 5 folk og reddede ved sin færdighed i at svømme med livsfare hele den 8 mand besætning fra det synkende skib, på nær skibsdrengen.

Den brave og uforsagte færgemand frabad sig præmien, men tilkendtes majestætens sølvmedalje pro meritis for udvist mod og en årlig pension af 30 rd. og den ørige besætning en præmie af 5 danske dukater, ligesom de belønnedes af Grosserer-Societetet.