Fredensborg og England 1940 Orkneyøerne

Skift til: navigering, søgning

27. jan. 1940 Fredensborg og England[redigér]

De 2 danske dampskibe Fredensborg og England samsejlede begge i ballast fra København mod Blyth nord for Newcastle og befandt sig i hård sydlig kuling og snebyger i den nordlige Nordsø ca. 30 km sydøst Orkneyøerne, da de den 27. januar 1940 om aftenen begge torpederedes af den tyske ubåd U 20 med kaptajn Harro von Klot-Heydenfeldt, som kort forinden også havde torpederet det norske skib Faro.

Dannebrog-dampskibet Fredensborg med kaptajn Jens V. Thorn skulle til Newcastle-bydelen Dunston, men torpederedes kl. 20.52 midtskibs, så agterenden faldt af. I løbet af meget kort tid, der er nævnt fra 10 sekunder til 2 minutter, sank skibet og alle 20 ombordværende omkom.

De Forenede Kulimportørers dampskib England med kaptajn P.O. Jensen skulle også til Blyth og forsøgte at komme besætningen fra det andet skib til undsætning, da også det kl. 21.24 torpederedes af en G7e torpedo affyret fra samme ubåd U 20, ramt lige under broen i bagbord side. Skibet sank i løbet af et par minutter i med forenden og brækkede muligvis over. Bagenden holdt sig flydende, men 8-10 minutter efter den første eksplosion, indtrak en ny eksplosion i styrbord side ud for agterste mast, hvorefter skibet sank hurtigt.

På det synkende skib England søgte de 2 styrmænd agterud og forsøgte at løsne en flåde, som blev suget et stykke under vandet mens 2. styrmanden klamrede sig til den. Det lykkedes ham at få 1. styrmanden op på flåden, men han afgik næste eftermiddag afgik ved døden. Samme aften kl. 18.30 opdagedes flåden af en britisk trawler, som reddede 2. styrmanden og tog liget med ombord.

U 20

Kriegsmarine-kystubåden U 20 var tilknyttet 3. U-Flottille 'Lohs' og 1. U-Flottille 'Weddingen' med baser i Kiel, Wilhelmshaven og Helgoland, mens den sænkede 3 danske og 2 norske skibe (det ene var tidligere dansk) i Nordsøen.

Efter et par år som skoleubåd i 21. U-Flottille stationeret i Baltijsk/Pillau ved Kønigsberg blev den ligesom 5 andre kystubåde demonteret i Kiel, sendt via Kielerkanalen og Elben til Dresden, med sværtransport på Reichsautobahn 300 km til Ingolstadt og via Donau til Rumænien, hvor ubådene 1943-1944 dannede 30. U-Flottille med hovedbase i Constanța ved Sortehavet.

10. sep. 1944 Sortehavet ved Karasu i Tyrkiet[redigér]

U 20's sidste fjendefart i Sortehavet startede 19. august 1944 i Constanța og endte 10. september ud for den nordtyrkiske by Karasu, hvor kaptajn Karl Grafen og hans besætning pga. opbrugt forråd selv sænkede ubåden og kom i krigsfangenskab.