Gerda 1938 Østlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

4. okt. 1938 Gerda[redigér]

Fiskekutteren E.449 Gerda var fra 1932 hjemmehørende i Esbjerg, hvor den senest ejedes af Chr. Muldberg Andersen.

Kutteren lå underdrejet i en hård vestsydvestlig kuling ca. 50 sømil nordvest for Vyl fyrskib, da den 4. oktober 1938 kl. 20.25 ramtes af en brodsø, som begravede den i vand og krængede den voldsomt bagbord over. Skibet rettede sig op, men begge master var gået overbord, styrehuset knust, alt opstående på dækket raseret og vanter og stag sprængt, ligesom radiostationen var ødelagt og to mand af besætningen kommet til skade.

Da der syntes fare for, at kutteren ville synke, og der var et skib i sigte, forsøgtes det at blusse ved hjælp af en dyne overhældt med petroleum. Dynen blæste imidlertid over bord, og da såvel raketter som tændstikker var ødelagt af vand, var det umuligt at afgive nødsignal. Senere viste det sig, at vandet ikke steg i fartøjet, og det forsøgtes at øse læns samtidig med at hullerne efter masterne og det ligeledes bortrevne maskin-skylight blev lukkede ved hjælp af køjeklæder og sejldug.

Næste morgen blev der rigget et dynebetræk op som nødsignal og ved middagstid, da kutteren befandt sig 20 sømil nordvest for Horns Rev fyrskib, kom det russiske dampskib Volgoles tilstede og bjærgede besætningen. Under bjærgningsarbejdet tørnede dampskibet et par gange mod kutteren.

Besætningen blev senere landsat i Velsen i Holland, hvor de tilskadekomne kom på hospitalet.

Da der senere er drevet vragrester fra kutteren i land, må den antages at være forlist.

Der var 18. oktober 1938 søforhør i Esbjerg.