Gerda 1940 Bergen

Skift til: navigering, søgning

8. maj 1940 Gerda[redigér]

D/S Vesterhavet-dampskibet Gerda var på vej fra Korsør til Clyde i Skotland da Danmark og Norge 9. april 1940 blev besat, men tilbageholdtes samme dag i Bergen. Den 8. maj kl. 20 afsejlede skibet efter tysk ordre med lods ombord mod Sola/Stavanger, men kl. 21.40, da det befandt et par km fra Flesland (hvor Bergen Lufthavn ligger), mærkedes en skuren under skibsbunden, og umiddelbart efter indtraf en voldsom eksplosion ud for maskinrummet, forårsaget af en sømine.

Redningsbådene og motorjollen blev straks sat på vandet, og besætningen, med undtagelse af 2 mand, der savnedes, gik i bådene. Da skibet holdt sig flydende, gik en mand atter ombord og fandt den ene af de savnede i stærkt forbrændt tilstand, mens den vagthavende 2. maskinmester var forsvundet. En del af besætningen blev optaget af et andet skib, mens den anden del roede til land for at hente lægehjælp. Skibet drev på land ved Settevikens nordre pynt og blev vrag.

Vraget hævedes 5. august 1940 og købtes af et norsk rederi, bugseredes til reparation i Sarpsborg i Østfold, kom 1941 igen i fart, var 1944-1945 beslaglagt af tyskerne og solgtes 1952 til Vesttyskland. Det havde forskellige navne og skrottedes 1958 i Hamborg.