Haakon Haakonsen 1893 Skagens Rev

Skift til: navigering, søgning

I 1873 udkom den norske børnebog/robinsonade Håkon Håkonsen og en nybygget norsk bark døbtes samme navn. Navnet kan også hentyde til den norske 1200-tals konge Håkon 4. Håkonsson.

1903 Mersey[redigér]

Skibet sejlede med trælast vistnok under ledelse af skipper Anton Salvesen, da den først på året 1903 kolliderede med 2 andre skibe på Mersey-floden ved Liverpool, hvor den kondemneredes og lå det meste af året 1903 inden videresalg.

Skipper Sørensen købte skibet for 3000 kr. og fik det nødtørftig repareret for 1000 kr., hvorefter det med en ladning koks et par måneder senere ankom til Århus, hvor besætningen afmønstrede.

8. dec. 1903 Århus Havn[redigér]

Skipper Sørensen antog med hjælp fra sømandshjemmet en ny besætning, som bestod af en ældre kok, men ellers kun drenge, hvoriblandt hans egen unge søn fungerede som styrmand.

Den 7. december afsejlede skibet fra Århus mod hjemstedet Tvedestrand i ballast, men returnerede omkring SletterhageHelgenæs og ankom næste morgen til Århus, hvor det imidlertid stødte mod stensætningen ved nordre mole og lå og huggede der i forholdsvis roligt vejr hele formiddagen.

Skibet skulle have været på slæb efter dampskibet Vulkan, men blev i stedet den 18. december bugseret ud forbi Sletterhage af det norske dampskib Jarl, hvorefter det skulle klare sig selv, på den videre rejse mod hjemstedet.

20. dec. 1903 Skagens Rev[redigér]

Natten til søndag den 20. december 1903 strandede skibet imidlertid i tåge på sydsiden af Skagens Rev.

Skipper Sørensen, som var uforsikret, afslog at modtage hjælp fra Svitzer, men kom ikke fri ved egen hjælp og den 22. december mislykkedes lodsdamperen Skageraks forsøg på at tage skibet af grunden. Efter skibet om natten var sprunget læk med 4 fod vand hejstes nødflag og redningsbåden fra Skagen hentede 2 mand i land.

Den 22. december toges skibet af grunden af 2 motorbåde og lagdes for anker så tæt ved land, at det til stadighed stødte og formentlig ville blive vrag. De 9 øvrige af besætningen hentedes ind af redningsbåden.

Der afholdtes 4. februar 1904 strandauktion i Skagen over ilandbjærget inventar.

Skibets galionsfigur, der må forestille kong Håkon Håkonsson, indgik i Skagensamlingen.