Kai 1917 Algarve

Skift til: navigering, søgning

5. nov. 1917 Kai[redigér]

Et klinkbygget jern-dampskib indkøbtes år 1900 i Norge af D/S Myren og omdøbtes Kai.

Skibet afsejlede 29. oktober 1917 fra den spanske enklave Melilla ved Marokkos Middelhavskyst lastet med jernmalm og deltog fra Gibraltar i den hjemadgående konvoj HG 27 mod Port Talbot i Wales, men var i Cádizbugten syd for Algarve den 5. november sakket agterud, da man kl. 16.45 så en tysk ubåd, hvorfra der kort efter affyredes et skud.

Maskinen blev standset, bådene klargjordes, og da kort efter ubåden forlangte skibspapirerne forevist, skete dette, hvorpå der blev givet ordre til skibsbesætningen om at gå fra borde.

Ubåden bemægtigede sig en del proviant og navigeringsgrejer mm. og anbragte eksplosionsbomber ombord på skibet, som derpå formentlig hurtigt blev sænket.

Ved 1-tiden om natten opsamledes kaptajn K. Jensen og hans besætning fra redningsbådene af det spanske dampskib Isla de Panay, som samme dag landsatte dem i Cádiz i Sydvestspanien.

Ubåden viste sig at være den succesfulde ubåd U 63 med kaptajn Otto Schultze.

U 63

Den tyske ubåd U 63 var under 1. verdenskrig først tilknyttet IV. flotille og dernæst Middelhavs-flotillen med base i Pula i Istrien i Kroatien, imens den hovedsageligt i Middelhavet og ud for Algarve-kysten på 12 fjendefarter sænkede 73 skibe, heraf 54 af kaptajn Otto Schultze, som bl.a. sænkede 2 danske dampskibe, samt HMS Falmouth og troppetransportskibet Transylvania. Schultze blev senere leder af Nordsø-marinestationen i Wilhelmshaven og admiral.

De andre kaptajner var Heinrich Metzger og Kurt Hartwig, som sænkede henholdsvis 6 og 13 skibe.

Ubåden overgav sig ved krigens slutning og ophuggedes 1919-1920 i Blyth i Nordøstengland.