Lars Kruse 1917 Engelske Kanal

Skift til: navigering, søgning

4. feb. 1917 Lars Kruse[redigér]

Det danske dampskib Lars Kruse med kaptajn John Petersen afsejlede 28. december 1916 fra Buenos Aires lastet med 2.300 tons majs bestemt for Rotterdam og befandt sig den 3. februar 1917 ved 22-tiden i den Engelske Kanal 16 sømil vest for Ouessant fyrtårnet ved spidsen af Bretagne, hvorfra det fortsatte i retning mod Start Point-fyrtårnet i Devon i Sydvestengland.

Få minutter efter midnat ramtes skibet ved 4. luge af en torpedo affyret fra den tyske ubåd UB 18 (Lafrenz).

Maskinen blev straks standset, og den 18 mand besætning kom hurtigt i en redningsbåd, men da skibet i løbet af få minutter sank, ramtes båden af en af daviderne, så den kæntrede. Det lykkedes kun 7 mand at svømme hen til og klamre sig til den kæntrede båd, som de forgæves søgte at bringe på ret køl.

I løbet af natten døde de 6 mand af kulde og udmattelse, og ved 8-tiden var kun 1. maskinmester Barthold Erbo Axel Møller alene tilbage. Han blev ved 14-tiden bjærget af en tysk ubåd og et par timer senere sat ombord i en båd med besætningen fra det russiske dampskib Cerera, som kort forinden var blevet sænket af ubåden. Den overlevende dansker og den russiske besætning indkom samme dags aften til Brest i Bretagne.

Styrmanden Julius James Høyer fik en grav på Scillyøerne vest for Cornwall.

Der afholdtes 20. februar søforklaring i London og i april søforhør i København.