Lars Kruse 1917 Engelske Kanal

Skift til: navigering, søgning

4. feb. 1917 Lars Kruse[redigér]

D/S Vendila-dampskibet Lars Kruse med kaptajn John Petersen afsejlede 28. december 1916 fra Buenos Aires lastet med 2.300 tons majs bestemt for Rotterdam og befandt sig 3. februar 1917 ved 22-tiden 16 sømil vest for Ouessant-fyret ved spidsen af Bretagne, hvorfra der fortsattes ind i den Engelske Kanal i retning mod Start Point-fyret i Devon, men få minutter efter midnat ramtes det ved 4. luge af en torpedo affyret fra den tyske ubåd UB 18 (Lafrenz).

Maskinen blev straks standset, og den 18 mand besætning kom hurtigt i en redningsbåd, men da skibet i løbet af få minutter sank, ramtes båden af en af daviderne, så den kæntrede. Det lykkedes kun 7 mand at svømme hen til og klamre sig til den kæntrede båd, som de forgæves søgte at bringe på ret køl.

I løbet af natten døde de 6 mand af kulde og udmattelse, og ved 8-tiden var kun 1. maskinmester Barthold Erbo Axel Møller alene tilbage. Han blev ved 14-tiden bjærget af en tysk ubåd og et par timer senere sat ombord i en båd med besætningen fra den russiske damper Cerera, som kort forinden var blevet sænket af ubåden. Den overlevende dansker og den russiske besætning indkom samme dags aften til Brest i Bretagne.

Styrmanden Julius James Høyer fik en grav på Scillyøerne vest for Cornwall.

Der afholdtes 20. februar søforklaring i London og i april søforhør i København.