Lumparland 1907 Haurvig

Skift til: navigering, søgning

1. aug. 1907 Lumparland[redigér]

En skonnert opkaldt efter LumparlandÅlandsøerne var med skipper Emil Hollstrand på vej fra London til Helsingfors lastet med carbolineum (filtolie og beg) da den i Nordsøen arbejdede sig læk og da Hanstholm Fyr 31. juli 1907 kom i sigte var 3 pumper igang, men vandet steg stadig og samtidigt havde alle 3 master sligret sig løse og truede med at gå overbord.

Der sejledes derfor sydpå langs Jyllands vestkyst for at søge nødhavn og om natten blussedes ud for Bjerregård og Nymindegab, hvor vinden stilnede noget af og skibet vendte nordover igen. Ved 6-tiden var der 1½ meter vand i lasten, men kulingen friskede fra nordvest og skibet vendte om mod en ankerligger og satte nødflag, inden det ved 13-tiden styrede mod land ud for Haurvig, hvor det stødte på 3. revle 800 meter ude.

Den 8 mand besætning roede straks i skibets 2 både mod land, men begge kæntrede på 2. revle.

Redningsvæsenet skød raketliner ud over dem, hvorved det lykkedes at bjærge 4 mand, hvorimod 4 andre druknede, deriblandt styrmanden og skipper Holmström, som begge havde modsat sig besætningens ønske at styre mod land noget før.

Skibet var 5 kvarter efter strandingen slået i stykker af søen. Skipperens lig fandtes 10. august.

Der afholdtes 31. august strandauktion over vragstykker mm. og af den opbjergede ladning 57 tønder kreofotolie.