Merry 1931 Skagerrak

Skift til: navigering, søgning

24. nov. 1928 Oksby[redigér]

Skagen-fiskekutteren S.129 Merry var en kort periode i 1928 hjemmehørende i Esbjerg som E.363, der ikke må ikke forveksles med den sammesteds 1922-1957 hjemmehørende kutter E.543 Merry.

Under en vestsydvestlig storm lå kutteren underdrejet i nærheden af Vyl fyrskib, da den 24. november 1928 kl. 8 ramtes af en svær brodsø og kæntrede og straks kom på ret køl.

Det viste sig, at stormasten, lukaf kappen, redningsbåden og ankergrejerne, samt alt løst gods på dækket var gået overbord. Under udbedring af skaderne blev en mand skyllet overbord og der kastedes en redningskrans ud til ham, der sås i læsiden 10 meter fra kutteren, men han forsvandt han og kom ikke mere til syne.

Motoren var gået i stå pga. vand i motorrummet og da det viste sig, at også koblingen til skruen var havareret, satte man kl. 14 nødsignal.

E.110 Elisabeth opdagede ved 16-tiden havaristen i nærheden af lysbøjen Søren Bovbjerg Nord og manøvrerede hen til dens agterende. Ved hjælp af liner reddedes 2 mand over på E.110, men en mand, som forsøgte at springe over uden line, druknede.

Klokken 21 drev den forladte kutter på grund øst for Oksby ved nordenden af Skallingen.

Der var 6. december 1928 søforklaring og søforhør i Esbjerg.

8. nov. 1931 Skagerrak[redigér]

Kutteren istandsattes og kom tilbage til Skagen, hvor den ejedes af Peter Saxberg.

Den 8. november 1931 var den efter fiskeri i Skagerrak på vej hjem mod Skagen, hvor skipperen efter pejling af Højen fyr og Skagen fyrskib kl. 15.15 ændrede kurs fra østsydøst til østnordøst og 15 minutter senere afløstes af en rorsmand, hvorefter han lagde sig på kistebænken i styrehuset.

Ca. 5 minutter senere tørnede dampskib Saguache af New York pludselig imod kutterens styrbord side agten for vanten og skar sig 2-3 fod ind i skroget, hvor kutteren blev hængende. Kutterens 3 mand besætning reddede sig ad en lejder ombord i dampskibet og umiddelbart efter sank kuttern.

Der var 16. november 1931 søforklaring i Skagen. Kutterens rorsmand tiltaltes for forsømmelse i tjenesten at have foranlediget kollisionen.