OY-KDN 'Ulf Viking' (SAS)

Skift til: Navigation, Søgning

24. aug. 1999 Kastrup Lufthavn[redigér]

SAS-flyet OY-KDN 'Ulf Viking' var et 2-motors jetfly af typen Boeing 767-383 fløj et par måneder som SE-DKS inden det 15. november 1990 skiftede navn til OY KDN.

Da flyet den 24. august 1999 kl. 16 med 10 besætningsmedlemmer og 181 passagerer ombord fuldt optanket skulle til at lette fra Kastrup mod Tokyo-Narita i Japan nåede det ikke at lette, men flyets hale ramte banen, hvorefter det lykkedes den snarrådige 54-årige luftkaptajn at afbryde starten med rødglødende bremser. De rejsende kom først afsted dagen efter. [n 1]

Det viste sig, at flyets 37-årige andenpilot havde begået en regnefejl ved at taste flyets tomvægt i stedet for totalvægt ind i flyets computer, en forskel på 63 ton, uden at de 2 andre piloter ombord opdagede fejlen. Cockpit Voice Recorderens optagelser af hændelsen nåede ikke at blive sikret, inden de blev overskrevet, på grund af sen indberetning til myndighederne.

Under Havarikommissionens gennemgang kom det til et opgør med SAS, da det viste sig at selskabet havde fortiet en lignende hændelse den 28. august 1998 med OY-KDM 'Invar Viking', også udløst ved fejlindtastning af flyvægt.

Flyet solgtes i 2003 til Air Holland med kendingsmærkerne PH-AHY, som leasedet det ud til Holland Exel, Vietnam Airlines, ArkeFly og Business Air Thailand, indtil det i 2016 solgtes til skrot.

Eksterne links[redigér]

Nyere avis