Redningsfartøj RF-2 Hirtshals 1981

Skift til: navigering, søgning

30. nov./1. dec. 1981 Hanne Dorthe og RF-2[redigér]

Under en storm fra nordøst natten mellem 30. november og 1. december 1981 havde flere småskibe problemer med at gå ind i havnen i Hirtshals og kutteren Hanne Dorthe med 3 fiskere ombord forliste. Byens nye redningsfartøj RF-2 med 6 redningsfolk ombord sendtes ud og søgte længe forgæves efter overlevende på ydersiden af havnens dækmole og kom ved 1-tiden ind i inderhavnen, hvor bådføreren aftalte med havnekontoret, at vende om og gøre et sidste forsøg, men på vej ud kæntrede båden til bagbord og tippede helt rundt, så et forlis mere var en realitet og i alt 9 savnedes.

Næste morgen drev redningsfartøjet i land stadig med bunden i vejret 6 km syd for Hirtshals, hvori man fandt 2 omkomne viklet ind i tovværk og de 4 øvrige redningsfolk drev ind andre steder. De 3 fiskere var også døde.

RF-2 var 1 år gammel og bygget i aluminium i Nyborg og meget hurtigere end tidligere redningsbåde, men tilliden til bådtypen var væk. De forskellige industriministre Erling Jensen og Ib Stetter nedsatte henholdsvis 3. september 1981 og 20. maj 1983 kommissioner, som afgav betænkning om RF-2's forlis.

Sagen udviklede sig til en skandale, da der dukkede en video op fra en prøvetur ved værftet i Nyborg, som med al tydelighed viste bådtypens manglende selvoprettelseevne, hvorfor der igen 3. september 1985 nedsattes en kommission, som afgav betænkning om forliset. Det endte med at bådtypen udskiftedes med den såkaldte Margrethe Gaardbo-klasse.

Anpartsselskabet Alu-Boats i Nyborg gik 1988 konkurs.

Nyere avis