Ruth 1943 Nordirland

Skift til: navigering, søgning

11. jan. 1943 Ruth[redigér]

Den af eg, bøg og fyr kravelbyggede sletskonnert Ruth fra Thurø tilhørte A.E. Sørensen og ombyggedes i 1930'erne med hjælpemotor.

Omkring 9. april 1940 ankom skibet til Methil i Skotland, hvor det beslaglagdes af Ministry of War Transport. Ud for Mersey ved Liverpool minesprængtes skibet i marts 1941 ved Formby-fyrskibet, men blev trukket til Birkenhead, hvor det under reparation i Canning Dock 2. maj 1941 led en del skade ovenbords under det tyske bombardement.

Skibet udførte især kul-transporter over det Irske Hav til Londonderry i det nordlige Nordirland, men en vragkollision kostede et 3-måneders værftsophold i Belfast.

På en af disse transporter med afrejse 10. januar 1943 om morgenen fra Workington i Nordvestengland, grundstødte skibet natten til den 11. januar lige efter midnat i hård vind fra sydsydøst, hårdt på klipperne ved DonaghadeeArds-halvøen syd for indsejlingen til Belfastfjorden, hvor skibet kom til at ligge på styrbord side med dækket ud mod søen.

Ved 2-tiden etableredes med raketline forbindelse til land og på en flåde bjærgede 3 mand sig tørskoet i land. Næste hold på flåden var 6 mand, men halvvejs inde, 80-90 meter fra land, kom den op på en klippe og kæntrede, så en mand, der holdt fastkom i klemme under flåden ved næste klippe og dræbtes på stedet. De øvrige kom tæt på land op på flåden igen og overlevede, heriblandt senere skibsfører Niels Chr. Fabricius, som har beskrevet forliset.

I Thurø Kirke.ophængtes 1960 en model af skibet.