Sleipner 1880 Klitmøller

Skift til: navigering, søgning

19. nov. 1880 Sleipner[redigér]

Barken Sleipner med skipper Harald Emil Møller afsejlede 12. november 1880 fra Grimsby lastet med 480 tons kul bestemt for København og passerede 18. november om formiddagen Hanstholm, men kom et døgn senere i vind fra nordøst tilbage med nødflag oppe.

Skibet drejede af og landsattes ved middagstid den 19. november på Ørhage ved Klitmøller 700-800 meter fra kysten, men raketapparatet kunne ikke nå ud og redningsbåden gav op da den blev taget af strømmen. Vinden og navnlig søen friskede op og et nyt forsøg gjordes længere nordfra uden at nå over brændingen.

Der sendtes med hest bud efter assistance fra Hanstholm, men allerede omkring kl. 15.30 søndersloges skibet og der var intet at stille op.

Kort efter drev skibsjournalen uskadt i land, hvori det fremgik at skibet allerede var læk inden afgang fra Grimsby og at besætningen 5. november havde protesteret mod dette overfor kaptajnen. Den 9. november blev ved den danske konsuls mellemværende hyret 3 ekstra mænd til betjening af pumperne og ved afsejlingen den 12. var skibet omtrent tæt, men den 13. begyndte skibet atter at lække.

Det viste sig at skibet var pilråddent og forliset vakte en sådan røre og kritik, at Nationaltidendes journalist Herman Bang besøgte strandingsstedet og Illustreret Tidende beskrev forliset.

Der afholdtes 28. december strandauktion over de bjærgede genstande, heriblandt en meget betydelig del vrag.