Væring 1917 Engelske Kanal

Skift til: navigering, søgning

18. juni 1917 Væring[redigér]

Dampskibet Væring med kaptajn Christian Jensen afsejlede 16. juni 1917 i konvoj fra Bordeaux med 1.000 tons props mod Barry vest for Cardiff i Wales, men var 18. juni kl. 21.30 i tågen nord for Ouessant vest for Bretagne kommet bort fra de øvrige skibe, da der føltes et stærkt stød i skibet samtidigt med, at et skud hørtes.

Bådene klargjordes, maskinen standsedes, og da et nyt skud ramte skibet, gik besætningen i bådene og holdt sig i nærheden. Da skibet imidlertid efter en halv times forløb endnu flød, gik en del af besætningen atter ombord, og det viste sig da, at der var ca. 1 meter vand i rummet, men kl. 22.45 ramtes skibet af en torpedo og sank i løbet af 3 minutter.

Samtidigt søndersloges den ene redningsbåd, men det lykkedes dog hele besætningen, med undtagelse af fyrbøderen Karl Gustafssen af Rødby, som gik ned med skibet og forsvandt, at redde sig i den ene båd. De overlevende optoges den følgende dag af det franske patruljeskib Renard og indbragtes til Brest.

Der afholdtes 21. juni søforklaring i Brest og 17. juli søforhør i København.

Det viste sig at skibet var torpederet af den tyske ubåd UC 65 med kaptajn Otto Steinbrinck.

Forlispositionen har været nævnt som 8 sømil (15 km) nordnordvest for Ouessant eller 15 miles (22 km) nord for Stiff-fyrtårnet på Ouessant.

UC 65

Den tyske minelægger-ubåd UC 65 udførte 11 fjendefarter under 1. verdenskrig tilknyttet Flandern-flotillen og sænkede med kaptajnerne Otto Steinbrinck, Max Viebeg og Claus Lafrenz henholdsvis 97, 5 og 4 skibe, tilsammen 106, hovedsageligt i det Irske Hav og den Engelske Kanal. Heraf sænkede de 2 førstnævnte hver ét dansk skib.

Blandt Steinbrincks sænkninger med UC 65 kan også nævnes den ombyggede britiske ubåd E22, som eksperimentielt kunne medtage 2 vandflyvere på dækket. Han var den mest succesfulde kaptajn i Flandern-flotillen og sænkede med forskellige ubåde tilsammen 206 skibe. Efter 2. verdenskrig idømtes han 5 års fængsel og døde under afsoningen.

3. nov. 1917 Engelske Kanal[redigér]

UC 65 sejlede oven vande i den Engelske Kanal 3. november 1917 kl. 16.45, da den ramtes af 2 torpedoer fra den britiske ubåd C15, hvoraf den første ikke detonerede, men den anden rev agterskibet i stykker, så ubåden straks sank med 23 mand ombord, som alle omkom.

Kun de 5 som stod på broen, heriblandt kaptajn Claus Lafrenz, overlevede og kom i krigsfangenskab.