Ringkøbing-Thisted 1880 strandinger
Indholdsfortegnelse
Thisted Amtsavis
En heftig vestenstorm har raset i det sidste døgn. Her i byen er der ikke anrettet anden skade end at en del tagsten er nedblæste (fra et enkelt hus ca. 100 stk.) og noget gammelt træværk blæst omkuld m. m., hvorimod der nok vil spørges ulykker fra søen. Som nedenfor meddelt, er der allerede kommet efterretning om tre strandinger her på kysten, og flere ville vist følge andetsted fra.
Oddesundsposten for i aftes ankom i morges, og Skiveposten kom i løbet af eftermiddagen.
Ifølge modtagne telegrammer fra Vestervig er der i nat strandet en brig på Hvidbjerg v. A. søndre strand og en skonnert ved Agger. Nærmere endnu ubekendt.
Fra Vangså meldes en stranding i nat, formentlig et dødt skib; det indkom med kappede master. Nærmere ubekendt.
Dampskibene Fylla og Randers afventer bedre vejr på Helsingørs red ifølge telegram af dags formiddag kl. 6.
Fra Lemvig skrives i går i Bs. Avis:
I Fjaltring strandede igår nat barkskibet Gyda, ca. 260 tons drægtigt, ført af kaptajn Gundersen af Arendal, kommende fra Rouen, bestemt til hjemstedet, ballastet.
Besætningen, 10 mand, reddedes ved egen hjælp, idet skibet står højt i havstokken.
Et dødt skib, sandsynligvis ladet med trælast, er natten mellem lørdag og søndag ilanddrevet noget syd for Thorsminde. Besætningen antages at være gået i bådene og er formodentlig omkommen.
Samme nat strandede et stort, ubekendt skib (som ret hedder med 14 mands besætning) nord for Thyborøn. Skibet er ituslået, mandskabet formodes omkommet.
I nat er midt for Harboøre strandet en brig. Nærmere ubekendt.
I morges er i Chr. Fiskers len Harb., strandet et tremastet skib. Nærmere ubekendt.
I lørdags morges, mens havet, efter den orkanagtige storm, der havde raset om natten, var i det voldsomste oprør, iagttoges fra Ferring strand to skibe, der kæmpede hårdt for at klare landet fra sig. Hele formiddagen holdt de sig udfor Ferring, men drev stadig længere og længere ind mod brændingen, så at faren for at de ville strande, var overhængende. Heldigvis stillede vejret dog af ved middagstid, og det lykkedes begge skibe at slippe bort i sydlig retning.
Efter hvad der meddeles fra kysten, drog igår morges et voldsomt tordenvejr over havet. De nordvestlige storme, det næsten uafbrudt havde raset her i den sidste uge, havde efterhånden bragt vandet i Nissum Bredning til at stige betydeligt. Heri byen har en del af havnevejen og havnepladsen allerede i flere dage været oversvømmet, og i nat har vandet nået en betænkelig højde, idet omtrent en fjerdedel af fjordgaderne stod under vand, og åen overskyllede broen i Østergade. Idag har blæsten imidlertid lagt sig, og vandet falder stærkt.
Kaptajn Bach på Victoria druknede i skibets kahyt, hvor han ville hente nogle papirer, idet styrtsøer og løst inventarium spærrede ham tilbagevejen, mens kahytten af søerne fyldtes med vand.
Angående den igår berørte redning af skibsmandskab i søen nordfor Hanstholmen meddeles os, at der søndag aften lige før solnedgang observeredes et dampskib, som lagde bi for at optage mandskabet fra et med stormen hårdt kæmpende sejlskib. Da mørket imidlertid faldt på, kunne man ikke se mere. Damperen formodes med temmelig sikkerhed at være et af Det Forenede Dampskibsselskabs på Hull farende dampskibe.
Fra Thyholm skrives til os den 11. ds.: En storm har natten mellem fredag og lørdag raset her over egnen og har gjort en del skade ved at rive mønningerne af flere huse og ruske i tagene. Mest synes imidlertid kornstakkene at have lidt, da strået af disse på mange steder er spredt over store strækninger, og da man i morges kom ud, kunne man straks mærke, at uvejret havde været hårdt, thi hvor man så, var der bedækket med halm fra huse og stakke. Der fortælle, at et stykke fløjhus, hvori der var stald, er omblæst hos en gård.
I går morges kl. 6-7 er ved Slettestrand inddrevet et dødt skib, en hollandsk kuf, hvis navn og ladning m.m. iøvrigt er ubekendt. En mast driver i havet, den anden står endnu. Skibet ligger på siden tæt ved havstokken. Redningsbåden kunne ikke gå ud på grund af den høje sø. Om besætningens skæbne vides intet.
Det i går på Hansted strand inddrevne skib er fiskekutteren Ondine af Oostende fra Kristiansand til hjemstedet med 4.500 stk. hummer. Skibet kom sydfra med roret surret midtskibs og storsejl. Det observeredes fra Hansted kl. 9 morgen sejlende langs kysten, indtil det kl. 11 formiddag stødte.
Dampskibet Victoria af Frederikshavn, kapt. Bach, er i lørdags aftes strandet ved Hirtshals.
Kaptajnen druknede, mens det øvrige mandskab reddedes.
Foruden de i lørdags omtalte har de sidste dages heftige vestenstorm forårsaget endnu fire strandinger, således at altså mindst 7 skibe er forulykkede ved Thylands kyster siden fredag, hvoraf de 4 med besætninger ombord, som alle reddedes. Flere dampskibe havde været kysten så nær, at deres frelse syntes tvivlsom - et enkelt, sige kystboerne, var lige ved revlen -, men det lykkedes dog disse at klare sig.
Et af Det Forenede Dampskibs-Selskabs dampskibe skal udfor kysten norden Hanstholm have optaget mandskabet af en ubekendt skonnert, som sank. Vi meddeler nedenfor udførligere beretninger om de forlis, der er skete på selve kysten, samt hvad der vides om de inddrevne døde skibe.
Ved Vigsø strandede natten mellem lørdag og søndag barkskibet Courier, kapt. Claus af Stralsund, ladet med planker, efter at have kastet dækslasten overbord den foregående dag. Af besætningen, 12 mand, reddedes de 11 ved hjælp af raketapparatet fra Hansted, men førend kaptajnen, der var den sidste ombord, kunne komme i land, sprang linen, hvori redningsstolen føres. En raket, den sidste, der var tilbage, kastedes da atter og traf skibet, men kaptajnen kunne ikke alene hive redningsstolen ind. Der måtte da sendes bud efter redningsbåden, men denne kunne ikke arbejdes gennem brændingen. Heldigvis fik redningsmandskabet fat i et af de tov, der forbandt skibet med land, og ved dets hjælp bragtes båden et stykke længere ud, hvorpå kaptajnen med en redningsbøje om livet sprang overbod og toges op i båden. Skibet er totalt vrag, men står dog endnu i dag.
Samme nat indstrandede på Vorupør strand skonnerten Sleipner af Brevig, kapt. S. Christiansen, fra Libau til Schiedam med en ladning byg (1400 tdr.)
Natten til d. 11. gik fokkemasten overbord, ca. 11 mil vest for Hanstholm, og stormasten måtte da også kappes for at få skibet rejst igen. Det drev da i søen, indtil det om natten kl. 1½ var lidt udenfor land, og ankeret kastedes da ud. Men kl. ca. 7 begyndte skibet at drive ind mod land, hvorfor ankerkæden kappedes. Straks efter grundstødningen fik man en raket ombord, hvorved forbindelse iværksattes og besætningen, 6 mand, reddedes.
I formiddags er en engelsk slup ladet med hummer, uden levende folks medfølge inddrevet på Hansted strand.
Udfor Vangså er antagelig to skibe forliste, hvoraf det ene har været ladet med svært egetømmer, det andet formentlig med kul. Det ene kom, som i lørdags omtalt, drivende dødt med kappede master og sloges i stykker, hvorimod det andet ikke vides at være iagttaget. Der er foruden vragstykkerne inddrevet 18 tomme skibskister uden låg, et målebrev og en folkeliste for barkskibet Weser af København, tilhørende firmaet P. Brown jun. & comp. med flere, samt et navnebræt, påmalet Julie Heyn. Folkelisten udviser navnene på kapt. Jansen, styrmand Jansen og 9 matroser, hvoraf nogle er svenske. Af målebrevet ses at Weser, der er 27 år gl. d. 22. nov. har været i Hull og er da formodentlig afgået derfra med en kulladning, mens det ilanddrevne egetømmer vistnok hidhører fra det andet forliste skib Julie Heyn. Af den omstændighed, at skibskisterne var åbne og tomme, slutter man, at skibsmandskabet mulig har forladt skibene i søen, enten i både eller optagne af andre skibe. I så fald vil der jo nok med tiden komme nærmere oplysninger om disse skibe, ellers måske næppe.
Angående strandingerne ved Vestervig skriver vor meddeler derfra den 12. ds.: I går morges omtrent kl. 5 indstrandede på Hvidbjerg v. d. søndre strand skonnerten Johanne af Stralsund, ført af kaptajn Carl John, med trælast fra Gävle bestemt til Antwerpen. Skonnerten, der ejes af kaptajnen, er kun 4½ gammelt og drægtig 74 tons. Besætningen er foruden føreren en styrmand, en matros og en kok. Årsagen til strandingen er den orkanagtige storm natten i forvejen. Skibet står med forstavnen helt oppe i havstokken, og mandskabet kunne således let komme i land uden anvendelse af båd. Skibet er forsikret, men hvem ladningen tilhører, ved kaptajnen ikke, da han har indtaget ladningen for ordre.
Samme dags morgen omtrent kl. 5½ indstrandede på Ø. Agger strand omtrent en halv mil syd for Agger by skonnerten Ane Cecilie af Fåborg, drægtig 118 tons, ført af kaptajn A. Albertsen, kommende fra Sønderborg på Als med en ladning hvedemel, ialt 1356 sække af vægt pr. stk. 254 engelske pund, bestemt til Leith. Skibet er 16 år gl., bygget af eg, godt og stærkt i enhver henseende. Det ejes af H. K. Mogensen i Fåborg og er assureret. Kaptajnen og den 5 mands besætning reddedes i land ved hjælp af en fra skibet udkastet trosse, som drev i land og blev grebet af folk på strandbredden, hvorved forbindelse tilvejebragtes; tillige reddedes folkenes tøj. Der er sluttet akkord om bjærgning af ladningen.
Skonnerten Alpha, kapt. Tranum, her af byen er efter forlydende strandet på kysten i nærheden af Ringkøbing. Besætningen er reddet.
Ribe Stifts-Tidende
Søulykke
I de sidste dages stormfulde vejr er der atter indtruffet en del søulykker.
Fra Hjørring telegraferedes i søndags: Det dampskibsselskabet Vendsyssel tilhørende dampskib Victoria, kapt. Bach, er strandet ved Lilleheden. Kaptajn Bach druknede. Mandskabet reddedes med stort besvær af redningsbåden. Ifølge et senere telegram er Victoria fuldstændig vrag. Skibet, der var lastet med kul og jern, blev sat på land på grund af slagside. Kaptajnen omkom ved, at kahytten fyldtes med vand ved en brådsø, efter at han var gået derned for at hente papirerne.
I søndags strandede den norske bark Pallas (hjemmehørende i Kristiania), kapt. Fritz, på rejse fra London til hjemstedet, udfor Bjerregård, Holmsland Klit. Mandskabet bestående af 14 mand, reddedes ved raketapparat.
Fra Vestervig telegraferes: I den orkanagtige storm i lørdags morges strandede ved Agger skonnerten Ane Cecilie af Fåborg, kapt. Albertsen, fra Sønderborg til Leith, lastet med 1.356 sække hvedemel.
På Lyngby strand strandede skonnert Johanne af Stralsund, kapt. Carl John, kommende fra Gävle til Antwerpen med trælast. Begge skibes besætninger frelstes. Skibene er vrag. Ladningerne ventes bjergede.
Fra Læsø telegraferes: Det omtalte på Kobbergrunden strandede dampskib står endnu på samme sted. Bjergningsskib kommer.
Skonnert William af Dragør er gået til ankers nord under øen med nødflag. Skonnerten har mistet sit ror og venter på dampskibsassistance.
Briggen Emanuel af Dragør, kapt. Hansen, er strandet. Skibet er fuld af vand og rimeligvis vrag. Besætningen blev bjerget af redningsbåden. Skibet var på rejse fra Sundsvall med en ladning planker til Louvnin. Flere bjærgningsskibe ventes.
Ved Vigsø strandede i søndags bark Courier, kapt. Claus, af Stralsund, på rejse fra Finland til Grimsby med planker. Da besætningen, 11 mand, var reddet, sprang linen, og kaptajnen, der var sidste mand ombord, måtte forblive natten over på stedet. I mandags morges reddedes han af Hansted redningsbåd under meget vanskelige forhold.
Ved Vorupør er en norsk skonnert, ladet med byg, strandet; mandskabet er reddet ved raketapparat.
Ved Vangså er inddrevne i stumper bark Julie Hejn af Stettin og bark Weser, kaptajn Jansen af København. Begge skibes mandskab formodes at være druknet.
Ifølge telegram tilhørte Weser firmaet P. Brown jun. & co., som hvis ejendom skibet også står opført i Handelskalender for Danmark for 1870; det angives sammesteds at være bygget af eg og forhudet med gult metal i året 1853. Vangså ligger kun et par mil fra Klitmøller, hvor Sleipner, der ligeledes var bygget i 1853, indstrandede (Dagstel.)
Strandinger
Ifølge telegr. til Dtl. fra Ringkøbing er skonnerten Cathrina Elisabeth tilhørende van Loon af Harlingen, kapt. Molnaad, strandet i søndags udfor Houvig. Skonnerten var ladet med savblokke og var på vejen fra Frederiksstad til Harlingen. Besætningen, der bestod af 6 mand, frelstes.
Den omtalte strandede skonnert Katrine, 118 reg. tons, kaptajn I. Pedersen af Sønderho, kom fra Hull, som den forlod forrige mandag, og var bestemt til København med kul. Om morgenen kl. 5 på strandingsdagen sås ifølge Lemv. Av. ombord et hvidt lys omtrent ØNØ, men da kaptajnen, som selv var på dækket, efter sit bestik skulle være nord for Hanstholm, antog han det for en dampers lanterne. Han fik imidlertid snart vished om, at dette var forkert, og da han ved at lodde kun fik 17 fv. vand, var det klart for ham, at lyset måtte være fra Bovbjerg Fyr. Flere sejl blev nu satte til, og alt forsøgtes for at klare kysten; men den høje sø og den voldsomme storm af nordvest gjorde alle anstrengelser til ingen nytte.
Fra Fjaltring så man omtrent ved middagstid skonnerten arbejde sig nord efter under et pres af sejl, og for tilskuerne så det ud, som om den hvert øjeblik skulle sejle sig under. Man var enig om, at den måtte strande, men antog, at den først ville gå på land længere nord på.
Ombord havde man imidlertid et ligeså klart blik for situationen. Da besætningen indså, at stranding var uundgåelig, foretrak den at strande ved dagens lys og noget over kl. 3 eftermiddag opgaves den frugtesløse kamp. Skibet holdt af lige efter Fjaltring Kirke og kom lykkelig igennem det frygtelige bråd på revlerne næsten op i havstokken. Ti minutter efter var den dygtige opsynsmand ved Tuskjær redningsstation, Jesper Olesen mødt med redningsmandstab og raketapparat, og ved første skud opnåedes forbindelse med skibet. Det varede selvfølgelig noget, inden mandskabet fik redningstrossen halet til sig og gjort fast; men lidt over klokken 4 var dog hele mandskabet, 6 mand ialt, bjerget i land.
Skibet stod endnu den 10. ds. om eftermiddagen tilsyneladende helt, uagtet det huggede og arbejdede svært; dog tydede flere tegn på, at styrbordssiden var knust. Til kl. 2 var al bjergning umulig, men ved dette tidspunkt lykkedes det et par af de raskeste bjergere at komme ombord, tildels ved hjælp af redningstrossen, for om muligt at bjerge noget af de skibbrudnes tøj. Hvorvidt dette er lykkedes, vides ikke. Det blæste senere op igen med storm af nordvest med orkanagtige byger, og det er vistnok rimeligt, at skibet nu er stået itu.
Fra Lemvig telegraferes til Ritzaus Bureau mandag formiddag: I går strandede i Fjaltring skibet Gyda af Arendal. Besætningen, 10 mand, reddet.
I dag to strandinger på Harboøre.
Ifølge telegram til Dgtl. fra Ringkøbing er der i søndags udfor Fjand strand strandet et formentlig dødt skib og en tysk galease. Udfor Fjaltring er strandet en ballastet bark, hvis mandskab er reddet. Nærmere efterretninger savnes.
Fra Ringkøbing har s. bl. modtaget følgende telegrammer. Den ved Fjand strandede galease var Johanne af Dorretusch (?), kaptajn Lundstedt.
Udfor Husby Klit er skonnerten Alfa af Thisted strandet; den var ladet med havre; mandskabet er reddet.
Den udfor Fjaltring strandede bark var Gyda, kapt. Gundersen, af Arendal.
Søndag nat strandede en brig og mandag morgen en tremaster på Harboøre; det nærmere er ubekendt.
Fra Hanstholm har s. bl. modtaget følgende telegram: Ved Hansted er uden levende folks medfølge inddrevet hummerkutteren Ondine af Oostende, kommende fra Kristiansand til hjemstedet med hummer.
Fra Thisted telegraferes til Ritz. Bur. mandag middag: Om barken Weser vides intet med vished. De inddrevne vragstykker tyder på, at 2 skibe, hvoraf 1 med svært egetømmer, er forliste. Der er inddrevet 18 tomme skibskister uden låg, en folkeliste fra barken Weser af København tilhørende Brown jun. m.fl., samt et navnebræt Julu Heyn, folkelisten nævner kaptajn Jansen, styrmand Jansen og 9 matroser, hvoraf nogle svenske. Af et ligeledes inddrevet målebrev ses, at Weser er 27 år gammel, har 22. nov. været i Hull og er formodentlig afgået med kul. Det ilanddrevne egetømmer antages at tilhøre et andet skib. Da skibskisterne er inddrevne uden låg, formodes besætningen at have forladt skibene i søen.
Ialt 7 strandinger i Thisted distrikts kyst i de sidste dage.
Søulykker
Fra Thisted følgende telegram: På Hjortdal strand er i tirsdag inddrevet et dødt skib, rimeligvis hollandsk.
Den ved Vorupør strandede norske skonnert var Sleipner, kapt. Christiansen, af Brevig, fra Libau til Schiedam med byg.
Fra Ringkøbing følgende telegrammer: Det døde skib udfor Fjand er formodentlig Adolf, kapt. N. A. Liedqvist. Det er ituslået.
Udfor Søndervig er i onsdags strandet en ballastet norsk bark. Af besætningen, der bestod af ti mand, blev tre reddede, resten druknede.
Udfor Fjand strandede en hannoveransk skonnert Margrethe, kapt. Bremer, hjemmehørende i Nordloh ved Bremerhaven, kommende fra Gøteborg til England med havre. Kaptajnen og styrmanden druknede, resten, 3 mand, reddedes ved raketapparat.
De to strandinger ved Harboøre var: Briggen Fremad, kapt. Christensen af Drammen, 213 registertons, ladet med pitprops til Grangemouth. Besætningen reddedes ved raketapparat, og den norske Sylphide af Sarpsborg, kapt. Didrichs, fra Grimsby med kul til Gøteborg, 7 mand reddedes. Kaptajnen og 2 mand druknede forinden strandingen. Begge skibe er totalt vrag.
Frederikshavn, 14. dec. Den i et tidligere telegram omtalte skonnert William af Dragør, fra Sunderland til København, ladet med kul, er indbragt hertil med dykkerdamperen Frederikshavn.
Søulykker
Fra Thisted følgende telegram: Det ved Hjortdal inddrevne døde skib er skonnert Presto, kapt. Kevint af Groningen, der som tidligere meddelt var taget på slæb af dampskibet Nero, som imidlertid måtte overlade det til dets skæbne, hvorimod det bjergede besætningen. Ladningen kan mulig bjerges. Ved Hanstholmen er der inddrevet 4 lig (deraf 2 mulatter), rimeligvis af Julie Heins og Wesers besætning. Mandskabet fra hummerkutteren Ondine er bjerget og indkommet til Gøteborg.
Fra Ringkøbing følgende telegram: Da konsularagent Høy og fuldmægtig Bertelsen, der var nærværende ved Fjand i anledning af andre strandinger, foranledigede et hul slået på det ved Fjand kæntrede skib, hørte de fra skibet en svag menneskerøst. Efter nærmere undersøgelse lykkedes det at fremdrage styrmanden og kaptajnens søn i en meget forkommen tilstand; de havde siddet der i 5 dage. Resten af mandskabet er druknet. Skibet er Sophie, kaptajn Kroman af Sønderho. (Dtl.)
Ifølge Frederiksh. Av. er fiskerbåden Sjælland, hjemmehørende i Sæby, den 14. ds. kæntret, og besætningen, 6 mand, druknet. De forulykkede er: Jens Mølbak, Iver Lauland, Vilhelm Kok, Søren Kold, Carl Laulund og Frederik Laulund. Så vidt bekendt, var de 5 af dem gifte.
Noter
Afskrift af avisartikler i Thisted Amtsavis: lørdag d. 11. og mandag d. 13. dec. 1880
Afskrift af avisartikler i Ribe Stifts-Tidende: onsdag d. 15. , torsdag d. 16., fredag d. 17. og mandag d. 20. dec. 1880