Lintrup Kro 1692 fædrift og tørvegrøft

Skift til: navigering, søgning
15. juli 1692.

Asmus Røpstorff i Vimtrup, Peder Nielsen i Københoved, tingskriver Jørgen Andersen i Hjortvad og Hans Sørensen i Villebøl, sandemænd og forseglingsmænd gør vitterligt, at anno 1687 fredag d. 22. juli på forne ting, ed og til videre oplysning, om fædrift og ildning grøft til før skrevne mølle og kro.

Efter foregående varsels givelse, for retten fremstod Michel Tygesen af Nørbølling, barnefødt udi Mejlby, som vandt, at han mindes i 60 år, da imidlertid havde de som boede i Lintrup Mølle og Kro, fri græsning til deres krætterLintrup og Mejlby mark, ubehinderlig, ulæst og ukæret i alle måder, men hvad ildegrøften var belangende, havde de altid imidlertid på Mejlby Mark ulæst og ukæret, de som boede i forne Lintrup Kro og på de tider var mølle og mølledammen ved magt, derpå aflagde sin fuldkomne ed i sandhed var.

Så fremstod Knud Jepsen i Mejlby og vandt at han mindes i 35 år, da imidlertid havde de som boede i forne Lintrup Kro og Mølle fri græsning til deres krætter, både i hede og mose, og på fælleden, udi det var på leidagre, imellem kornet.

Dernæst for retten fremstod Niels Madsen ibid. og vandt i alle måder som forne Knud Jepsen udsagt har. Derpå aflagde deres ed, i sandhed var, velagt Christen Jessen af RøddingLintrup mænds vegne. Hertil svarede, at forne Søren Trane til bemeldte kro og mølle skulle vinde al den rettighed i græsning, fædrift og ildinggrøft, såvidt hans før mænd for hans nød haft har, og så vidt hans fæstebrev tilholder, og stod forskrevne Christen Jessen med forne Søren Trane til vedermålsting, at så for os og 8 mænd inden tinge for og gangen er, vinder vimed vore undertrykte signeter.

Actum ut supra, som samme tingsvinde i sig selv formelder, som i retten blev læst og påskreven, og lyder således:

Læst på Kalvslund Herredsting for retten, fredag d. 15. juli 1692, og begærede velagt Thermen Knudsen at samme tingsvinde måtte forblive ved tingbogen (?), eftersom de tvende (?) tingsvinder stemmer ikke overens, som end også således forblev, som tingskriveren, endog hos sig, hos tingbogen beholdt, men ermeldte Anders Gregersen i alt øvrig forblev ved sin forrige mening og protest, og begærede at Thomas Knudsen nu straks i tingbogen, ville lade indføre hvad af forskrevne, som er indført af det tingsvinde Anders Gregersen i rettelagt har, klarlig er ekstraderet, skulle befindes at være uoverensstemmende med det han på Mejlby mænds vegne hos sig har, ellers ville nok ... begærede han endnu en ekstrakt, efter at tingsvinde efter forskrevne, som i tingbogen er indført, med videre dommeres kendelse om sagen behager, udstedt vorder, måtte tillades at få en hævning, med videre på følgende afhandlet, forsvarede (?) det i dag 8 dage skulle været sket, men formedelst herredsfogedens afvarsel, at ingen tingdag blev holdt, formedelst de Lintrup og Mejlby mændvar sagt til ægt, måtte indholdes.

Dertil svarede Therman Knudsen af Kærbøl, de tvende tingsvinder som ikke var ligelydende, blev den ene af kgl. m. ridefoged udlagt, og den anden af Anders Gregersen, som begæres endnu at .. ved tingbogen, såvel det som af Anders Gregersen er blevet indført, og formener samme tingsvinde ord fra ord ikke blev indført, og begærede Therman Knudsen på de Lintrup og Mejlby mænds vegne, et varsel afhjemlet og deres vidnesbyrd i dag for retten indført.

Anders Gregersen besvarede Therman Knudsen, at han har fremlagt et renskreven tingsvinde, og begærede, at det rettelig måtte ... og indføres, ved og ej andet, end så sted er, ogskulle Therman Knudsen sig derover besværge, at det for betaling måtte ord fra ord indføres, såsom han ville formene (?), at ingen selv snak kunne besvække det før ommeldte udstedte tingsvinde, og blev ellers i alt ved sine forrige meninger.

Derpå fremstod Thermen Knudsen og begærede sine varselmænd at fremkomme og deres varsel lovlig at afhjemle.

(forkortet)


22. juli 1692.

Kendes jeg underskrevne Peder Hansen i Hjortvad, barnefødt i Mejlby, eftersom Mejlby mænd har været ... sandt ærlig kundskab begærende, anlangende Lintrup Mølles og Kros beboer, hvorvidt de har drevet med deres kvæg, og hvor de har gravet deres tørv, da er det mig i guds sandhed belyst.

Eftersom jeg kan mindes i 65 år, at de mænd som har boet i førnævnte steder, de aldrig at have drevet med deres kvæg sønden en dam kaldet Korskirkedam, eller vester en dam kaldet Tyvdaldam, ikke heller at have gravet tørv over bemeldte steder i min tid.

Dette vil jeg være gestændig, hvor behov gøres, og på stemplet papir at give, om behov gøres, og til vitterlighed har jeg min egen hånd underskreven.

Datum Hjortvad d. 22. juli 1692. Peder Hansen

Fremstod Lauritz Sørensen i Hjortvad og Niels Petersen, Hjerting, som vidnede at de havde været i dag i Peder Hansens hus i Hjortvad, da vedstod han sedlen, eftersom han ikke kunne for alderdom og skrøbelighed selv komme til ting.

Rasmus Jørgensen, Villebøl, og en fra Vimtrup, stævner Mejlbys beboere og Jes Thomsen, Nørre Olling, i samme sag.

Noter

Folio 113, pag. 18.