Kalvslund 1887 Hans M. Poulsen matr. № 19 gård

Version fra 30. nov 2012, 15:30 af Hpk (diskussion | bidrag) Hpk (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
7. dec. 1887

Ifølge denne indkommende andragende meddeles herved Ise Hansen, enke efter gårdejer Poul Hansen af Kalvslund der d. 24. marts 1877 i medfør af § 91 i lov af 30. nov. 1874 og i overensstemmelse med følge af 21. maj 1845 § 19 på de umyndige fælles børns vegne og med de myndige arvinger samtykke tilladelse til at hensidde i uskiftet bo så længe hun forbliver ugift.

Ribe Herreds skifteret den 18. sep. 1877. Aug. Gjern

Bedes tinglæst som adkomst for undertegnede Ise Hansen på på den min afdøde mand Poul Hansen tilhørende ejendom i Kalvslund by og sogn, skyldsat under matr. № 19 og 12b i Kalvslund af hartkorn henholdsvis 3 td., 7 skp.,1 alb. og 1 fjk., 1¾ alb. med andel i matr. № 12nop og 37 sammesteds med påstående bygninger m.v.

Sidste købesum var kr. 4.000. Retsanmærkning frabedes ved tinglæsningen.

Kalvslund d. 21. nov. 1887

Ise Hansen


Skøde
[redigér]

Undertegnede Ise Hansen, enke efter gårdejer i Kalvslund Poul Hansen , efter hvem jeg hensidder i uskiftet bo ifølge tilladelse af 18. sep. 1877, tilstår hermed og vitterliggør, at jeg fra mig og arvinger til min ældste søn Hans Madsen Poulsen har solgt, ligesom jeg hermed sælger og skøder til ham den mig ifølge adkomst der tinglæstes samtidigt hermed, tilhørende gård her i Kalvslund by og sogn, skyldsat under

matr. № 19 af hartkorn 3 td. 7 skp. 1 alb. gammelskat kr. 53 89 øre
matr. №12b 1 fjk. 1¾ alb. gammelskat under 1 øre

i alt hartkorn 3 td. 7 skp. 1 fjk. 2¾ alb. gammelskat kr. 53 89 øre

med andel i fælleslodderne matr. № 12n, 12o, 12p og 37 i Kalvslund.

I salget medfølger bygninger med mur- og nagelfast tilbehør, derunder kakkelovn og skorstensindretninger, besætningen, avl og fourage, såvel i hus som på marken, alt udbo, gødning, brændsel, slyde, samt indboet.

Købesummen for ejendommen er fastsat til 18.000 kr., nemlig 4.500 kr. til hvem af køberens 4 …, samt aftægt til mig af sammenlagt (?) værdi 1.500 kroner, om hvilken aftægt der samtidig svares … kontrakt udstedt på stemplet papir til 1. klasse …

Endelig overtager køberen den på gården hvilende aftægtsforpligtelse til Maren Hansdatter, betinget i arveforlig tinglæst 18. april 1852.

Da nu den kontante købesum er berigtiget på den imellem os aftalte måde, så skal den ovennævnte gård matr. № 19 og 12b i Kalvslund, samt andele i fælleslodderne matr. 12nop og 37, herefter tilhøre køberen Hans Madsen Poulsen, som hans lovlige ejendom og med de samme rettigheder, pligter og byrder, hvormed jeg og min afdøde mand hidtil har ejet den, fri for hver mands lovlige tiltale, under min hjemmel efter loven.

Det reserveres, at der på grunder er tinglæst en deklaration om vej til Kalvslund Skole, samt at der årlig svares i præstetiende af matr. № 19, 21d 4 skp. 1 fjk. rug og af matr. № 12b 1 fjk. rug ifølge tinglæst tiendekonstatering (?)

Af hensyn til stempel- og halvprocentafgiften ansættes ejendommen til en værdi af 37.000 kr., nemlig 20.000 kr. for den faste ejendom og 12.000 for det medfølgende løsøre, besætningen m.v.

… … (udeladt)

Således udstedes dette skøde under min hånd vidnefast. Kalvslund d. 21. nov. 1887

Ise Hansen
Til vitterlighed Eskildsen M. Madsen


Aftægtskontrakt
[redigér]

I anledning af, at min moder Poul Hansen enke, Ise Hansen tilskøder mig min fædrene gård matr. № 19 i Kalvslund by og sogn af hartkorn 3 td. 7 skp. 1 alb. og matr. № 12b sammesteds af hartkorn 1 fjk. 1¾ alb., så tilsiger jeg Hans Madsen Poulsen hende hermed følgende leveværdige aftægt, der skal hæfte på den ovennævnte ejendom med bygninger med 1. prioritets panteret, dog med reservation af en Maren Hansdatter tilkommende ret til ophold m.v. på gården ifølge arveforlig protokolleret 8. april 1852 og en deklaration om vej til Kalvslund Skole læst 18. oktober 1882.

1.

Til bolig for slig har aftægtskonen ladet opføre 5 fag hus mod nordøst for gården. Dette hus, der vedligeholdes af aftægtsyderen, tilfalder ved hendes død gårdens ejer, idet det kun er bestemt for hende som aftægtshus, men opført på gårdens grund.

2.

Af gårdens have har aftægtsyderen til enhver tid ret til at tage de ærter og det kål, som hun måtte finde at behøve, hvorfor hun forbeholder sig ret til at færdes i haven og ved plantningerne hvor hun finder for godt, ligesom også til at tage indtil halvdelen af den bærfrugt, der avles i haven. Bærrene tilhører hende alene.

3.

Til underholdningaftægten skal gårdens ejer levere aftægtsnyderen følgende ydelser i gode og sunde varer og med forsvarlig vægt og mål, hvilke ydelser henlægges eller anbringes i aftægtshuset efter aftægtsnyderens anvisning.

4.

Når aftægtsnyderen flytter på aftægt medtager hun af gårdens indbo og sengeklæder hvad hun ønsker, men det medtagne falder ej ved hendes død tilbage til gårdens ejer, men deles efter hendes bestemmelse.

5.

Aftægtsnyderen har fri adgang til og brug af gårdens brønd, bryggers og bagerum med tilhørende redskaber som derfor stedse skulle holdes i brugelig stand. Hun kan derhos forlange, at gårdens ejer skal lade hendes brød bage.

6.

Når aftægtsnyderen ønsker det, skal gårdens ejer i en vel forspændt fjedervogn befordre hende til familiebesøg eller andet og tilbage igen, dog ikke længere end til Ribe eller Holsten, ligeledes er han pligtig til indenfor samme afstand at afhente og bortkøre hendes familie.

7.

I sygdoms og svagheds tilfælde skal gårdens ejer besørge lægen hentet til aftægtsnyderen, ligesom de lægemidler, som måtte …, og betale samme disse som lægens honorar. Når det forlanges skal han derfor leje og lønne en pige til aftægtsnyderens opvartning og pasning.

8.

Aftægtsnyderen har ret til at flytte med sin aftægt, og kan når hun tager ophold andetsteds forlange, at aftægtsydelserne skulle leveres på det sted, hun opgiver indenfor en afstand af 4 mil fra gården.

I stedet for mælk og brændsel, der i så fald dog ikke skal leveres in natura, betales hende 34 kroner (?) halvårlig fra 1. maj og hver 1. nov.

Aftægtskonen har atter lov til at flytte tilbage i sit aftægtshus efter et halvt års forudgående varsel. Aftægten svares da som før flytningen, uden at gårdens ejer til at vedblive med at svare det kontante vederlag for mælken og brændselet, 68 kroner årlig.

9.

Ved aftægtsnydernes dødelige afgang bekoster og besørger gårdens ejer hendes hæderlige og kostelige begravelse således som skik og brug er i sognet.

10.

Hver aftægtsnyderen med sin aftægt flytter over landegrænsen må hun selv betale den told, der måtte være at svare af aftægtsydelserne.

11.

Af hensyn til stempelafgiften ansættes denne aftægt til en summa ny (?) værdi af 1.500 kr., beregnet på befalet måde.

At således i mellem os er indgået bekræfter vi herved med vore underskrifter i 2 vidners overværelse.

Foruden underskriften bemærkes, at den i § 6 satte grænse for kørselens længde ikke skal gælde for de kørsler, aftægtsnyderen selv foretager, men kun for de kørsler, der skal ydes hendes børn eller familie.

Ordet ’halvt’ i § 8 og ordene ’til brug på aftægten’ i § 4 er overstregede forinden underskriften.

Kalvslund, p. t. Ribe den 10. september 1887.

Som aftægtsyder Hans M. Poulsen Som aftægtsnyder Ise Hansen
Til vitterlighed Hauch M. C. Pontoppidan


Panteobligation
[redigér]

(udeladt her)

Noter[redigér]

№ 23-258. Billede

9/5 1917 solgt 19b. 37-668.

1924 17/12 solgt. 41-12?

Udslettet 3/10 1900. 31-125.