Erato 1894 Spirbakken

Version fra 16. jun 2021, 15:38 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

7. feb. 1894 Erato[redigér]

Den svenske jernbark Erato var på vej fra Helsingborg til Garston ved Liverpool med tømmerstokke, og passerede 1. februar 1894 Skagen fyrskib ved krydsning vestefter. Den 3. februar kl. 20 havdes pejling af Torungerne fyr på Norges sydøstkyst, men under vestlige storme med regntykning mistedes forremerssejl, fokken og begge klyvere. Skipper J.S. Cronberg agtede af søge ly i Skagens bugt, men strandede i stedet pga. urigtig skønnet strømsætning natten til den 7. februar 1894 kl. 6.15 i Tannis Bugt syd for Gammel Skagen, 1 mil øst for Kandestederne, omtrent ud for Spirbakken.

Efter strandingen brød søen over skibet så dækslasten bortskylledes og den 22 mand besætning søgte ophold i rigningen. Redningsbådene gik først ud lidt efter kl. 9, men Spirbakken-båden havde stor ulempe af vraget af den i 1890 sunkne damper Tom Pyman, som var i vejen. Ved store anstrengelser reddedes ved 14-tiden 12 besætningsmedlemmer med Spirbakken redningsbåd og ved 18-tiden yderligere 6 med båden fra Kandestederne, hvorimod 2 omkom af kulde og udmattelse.

Vraget ligger på 4-7 meters dybde 1,5 km fra kysten. Skibets galionsfigur indgik i 'Skagenssamlingen' på det nedrevne Skagens Hotel, som 1938 solgtes til Nordstjernan AB og nu opbevares på Sjöfartsmuseet Akvariet i Gøteborg.

Det 1 år ældre søsterskib Star of India er bevaret som museumsskib i San Diego.

Bog