Forskel mellem versioner af "Hviide Alen 1777 Mandø Flak"

Skift til: navigering, søgning
m
m
 
(2 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 8: Linje 8:
 
| død=(4) | liv=1
 
| død=(4) | liv=1
 
}}
 
}}
Et skib som vistnok hed Hviide Alen, var på vej fra [[Altona]] til [[København]] lastet med stort skibstømmer til [[Asiatisk Kompagni]], da det i en hård vestenstorm natten mellem 1. og 2. december 1777 sprang læk i Nordsøen og senere grundstødte vest for Mandø, hvorefter det førtes med strømmen og næste nat strandede på Mandø Flak, hvor det kl. 5 om morgenen sad fast.
+
Et skib som vistnok hed Hviide Alen, var på vej fra [[Altona]] til [[København]] lastet med stort skibstømmer til [[Asiatisk Kompagni]], da det i en hård vestenstorm natten mellem 1. og 2. december 1777 sprang læk i Nordsøen og senere grundstødte vest for Mandø, hvorefter det førtes med strømmen og næste nat strandede på [[Mandø Flak]], hvor det kl. 5 om morgenen sad fast.
  
Fra Mandø sendtes en jolle afsted med 7 mand, men trods største umage nåede man ikke nærmere end 50 favn fra skibet og det lykkes kun at bjærge den bornholmske skibskok Herman Petersen, men han døde af udmattelse og hunger samme aften.
+
Fra Mandø sendtes en jolle afsted med 7 mand, men trods største umage nåede man ikke nærmere end ca. 100 meter fra skibet og det lykkes kun at bjærge den bornholmske skibskok Herman Petersen, men han døde af udmattelse og hunger samme aften.
  
 
Da vejret lagde sig (næste dag) sejlede man igen ud kl. 10 og fik bjærget skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som overlevede.
 
Da vejret lagde sig (næste dag) sejlede man igen ud kl. 10 og fik bjærget skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som overlevede.
Linje 21: Linje 21:
 
<div align=right>Ao. 1777</div>
 
<div align=right>Ao. 1777</div>
 
[[Dominica]] 2. adventus blev Herman Petersen Skibskarl begravet 25 år gl.
 
[[Dominica]] 2. adventus blev Herman Petersen Skibskarl begravet 25 år gl.
Han var barnefødt på [[Bornholm]] udi [[Sjællands Stift]] og nu sidst forhyret fra [[Altona]] til [[København]] med [[skibet]] den Hviide Alen (?), som var ladet med stort skibstømmer for det [[Asiatisk Kompagni|Asiatiske Kompagni]]s [[regning]].
+
Han var barnefødt på [[Bornholm]] udi [[Sjællands Stift]] og nu sidst forhyret fra [[Altona]] til [[København]] med [[skibet]] den Hviide Alen, som var ladet med stort skibstømmer for det [[Asiatisk Kompagni|Asiatiske Kompagni]]s [[regning]].
  
Men bemeldte [[skib]] i den hårde [[storm]] af vest-nordvest d. 1. og 2. december blev [[læk]] i søen og efter at den havde kæntret stødte på [[grund]] [[vesten]] for dette [[ejland]] natten imellem d. 2. og 3. [[ejusdem]] … … [[skibet]] sloges i stykker, derefter drev [[skibet]] med 23 (?) … og strømmen på sin last indtil kl. 5 om morgenen, da det blev siddende fast på den såkaldte flage nordvest for dette [[ejland]].
+
Men bemeldte [[skib]] i den hårde [[storm]] af vest-nordvest d. 1. og 2. december blev læk i søen og efter at den havde kæntret stødte på grund vesten for dette [[ejland]] natten imellem d. 2. og 3. [[ejusdem|ejusd.]].
  
Så snart det blev set, blev [[straks]] gjort anstalt til at komme til [[skibet]] med en [[jolle]] for at [[bjærge]] af [[folkene]], men uagtet af 7 [[mand]] gjorde sig alt [[umage]] for at nå det, var det dem [[formedelst]] den hårde [[storm]] ikke muligt at komme til [[skibet]] nærmere end 50 [[favn]].
+
Dæksplankerne bagi [[skibet]] sloges i stykker, derefter drev [[skibet]] med vejret og strømmen på sin last indtil kl. 5 om morgenen, da det blev siddende fast på den såkaldte flake nordvest for dette [[ejland]].
  
Da dette forsøg gjordes, var den ommeldte endnu i live, men [[formedelst]] udmattelse af [[hunger]] i 2 [[dage]] og nætter og betaget af kulde (?) kunne han ikke længere (?) tid holdes … kl. 6 samme [[aften]] døde han … dette.
+
Så snart det blev set, blev [[straks]] gjort anstalt til at komme til [[skibet]] med en [[jolle]] for at [[bjærge]] af [[folkene]], men uagtet af 7 [[mand]] gjorde sig al [[umage]] for at nå det, var det dem [[formedelst]] den hårde [[storm]] ikke muligt at komme til [[skibet]] nærmere end 50 [[favn]].
  
Da [[vejret]] lagde sig forsøgte atter folket her fra [[ejland]]et kl. 10 at komme til [[skibet]] og da fandt alene levende skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som også næsten var [[afdød]] af [[hunger]] og sult, men da han kom her opkom til rette igen.
+
Da dette forsøg gjordes, var den ommeldte endnu i live, men [[formedelst]] udmattelse af [[hunger]] i 2 [[dage]] og nætter og betaget af kulde (?) kunne han ikke længere udholde end til kl. 6 samme [[aften]], da han døde.
 +
 
 +
Om aftenen, da [[vejret]] lagde sig, forsøgte atter folket her fra [[ejland]]et kl. 10, at komme til [[skibet]] og da fandt alene levende skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som også næsten var [[afdød]] af [[hunger]] og kulde, men da han kom her, opkom til rette igen.
  
 
----
 
----

Nuværende version fra 30. jun 2020, 22:41

3. dec. 1777 Hviide Alen[redigér]

Et skib som vistnok hed Hviide Alen, var på vej fra Altona til København lastet med stort skibstømmer til Asiatisk Kompagni, da det i en hård vestenstorm natten mellem 1. og 2. december 1777 sprang læk i Nordsøen og senere grundstødte vest for Mandø, hvorefter det førtes med strømmen og næste nat strandede på Mandø Flak, hvor det kl. 5 om morgenen sad fast.

Fra Mandø sendtes en jolle afsted med 7 mand, men trods største umage nåede man ikke nærmere end ca. 100 meter fra skibet og det lykkes kun at bjærge den bornholmske skibskok Herman Petersen, men han døde af udmattelse og hunger samme aften.

Da vejret lagde sig (næste dag) sejlede man igen ud kl. 10 og fik bjærget skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som overlevede.

Den 6. december bjærgedes 3 omkomne, hvoraf skipper og styrmanden fandtes i kahytten. Liget af skipper Boy Diderichsen sendtes med en båd til hans hjemby ListSild, mens de 3 øvrige omkomne begravedes på Mandø.

Mandø kirkebog‎‎[redigér]

Ao. 1777

Dominica 2. adventus blev Herman Petersen Skibskarl begravet 25 år gl. Han var barnefødt på Bornholm udi Sjællands Stift og nu sidst forhyret fra Altona til København med skibet den Hviide Alen, som var ladet med stort skibstømmer for det Asiatiske Kompagnis regning.

Men bemeldte skib i den hårde storm af vest-nordvest d. 1. og 2. december blev læk i søen og efter at den havde kæntret stødte på grund vesten for dette ejland natten imellem d. 2. og 3. ejusd..

Dæksplankerne bagi skibet sloges i stykker, derefter drev skibet med vejret og strømmen på sin last indtil kl. 5 om morgenen, da det blev siddende fast på den såkaldte flake nordvest for dette ejland.

Så snart det blev set, blev straks gjort anstalt til at komme til skibet med en jolle for at bjærge af folkene, men uagtet af 7 mand gjorde sig al umage for at nå det, var det dem formedelst den hårde storm ikke muligt at komme til skibet nærmere end 50 favn.

Da dette forsøg gjordes, var den ommeldte endnu i live, men formedelst udmattelse af hunger i 2 dage og nætter og betaget af kulde (?) kunne han ikke længere udholde end til kl. 6 samme aften, da han døde.

Om aftenen, da vejret lagde sig, forsøgte atter folket her fra ejlandet kl. 10, at komme til skibet og da fandt alene levende skibstømmermanden Niels Bentsen Guldberg, som også næsten var afdød af hunger og kulde, men da han kom her, opkom til rette igen.


D. 6. december blev af ommeldte anstrandede skibsfolk funden:

  1. skipperen Boy Diderichsen fra List
  2. kokken Johan Michel Frache fra Hamborg, hvilke begge blev funden døde i kahytten i skibet
  3. styrmand Peter Johansen af Altona, af hvilke de 2 sidste blev her begravet dom. 3. adventus, men skipperen blev straks afsendt med en båd til sit hjem og der begravet.