Forskel mellem versioner af "Novillo 1917 Vestlige Nordsø"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 25: Linje 25:
 
| denk=uboote_wk1/wk1_ub57.htm
 
| denk=uboote_wk1/wk1_ub57.htm
 
}}
 
}}
[[Dampskibet]] Novillo afsejlede 22. oktober 1917 fra [[South Shields]] ved [[Newcastle upon Tyne|Newcastle]] lastet med 3.500 tons [[kul]] bestemt for [[Blaye]] ved [[Bordeaux]], og befandt sig som instrueret uden for bojerne i den afmærkede krigskanal ved [[Whitby]] 7 sømil nord for [[Scarborough, North Yorkshire|Scarborough]], da der kl. 15 uden varsel indtraf en voldsom eksplosion i styrbords side ved maskinrummet, så bl.a. styrbords redningsbåd søndersloges og skibet begyndte at synke.
+
[[Dampskibet]] Novillo afsejlede 22. oktober 1917 fra [[South Shields]] ved [[Newcastle upon Tyne|Newcastle]] lastet med 3.500 tons [[kul]] bestemt for [[Blaye]] ved [[Bordeaux]], og befandt sig som instrueret uden for bojerne i den afmærkede krigskanal ved [[Whitby]] 7 sømil nord for [[Scarborough (North Yorkshire)|Scarborough]], da der kl. 15 uden varsel indtraf en voldsom eksplosion i styrbords side ved maskinrummet, så bl.a. styrbords redningsbåd søndersloges og skibet begyndte at synke.
  
 
Bagbords redningsbåd blev sat i vandet og forlod med 13 mand med skibet, som kort efter sank.
 
Bagbords redningsbåd blev sat i vandet og forlod med 13 mand med skibet, som kort efter sank.
Linje 31: Linje 31:
 
Derimod savnedes den danske 2. maskinmester Peter K.W. Hansen og 3 udenlandske fyrbødere, som omkom.
 
Derimod savnedes den danske 2. maskinmester Peter K.W. Hansen og 3 udenlandske fyrbødere, som omkom.
  
Efter en times ophold på ulykkesstedet reddedes de 19 overlevende af det engelske patruljeskib Minus, som senere landsatte dem i [[Scarborough, North Yorkshire|Scarborough]].
+
Efter en times ophold på ulykkesstedet reddedes de 19 overlevende af det engelske patruljeskib Minus, som senere landsatte dem i [[Scarborough (North Yorkshire)|Scarborough]].
  
 
Der afholdtes 15. november søforhør i København.
 
Der afholdtes 15. november søforhør i København.

Versionen fra 11. jul 2019, 08:02

22. okt. 1917 Novillo

Dampskibet Novillo afsejlede 22. oktober 1917 fra South Shields ved Newcastle lastet med 3.500 tons kul bestemt for Blaye ved Bordeaux, og befandt sig som instrueret uden for bojerne i den afmærkede krigskanal ved Whitby 7 sømil nord for Scarborough, da der kl. 15 uden varsel indtraf en voldsom eksplosion i styrbords side ved maskinrummet, så bl.a. styrbords redningsbåd søndersloges og skibet begyndte at synke.

Bagbords redningsbåd blev sat i vandet og forlod med 13 mand med skibet, som kort efter sank. Kaptajn Hans T.J. Petersen nåede ikke med, men var blandt 6 mand, der holdt sig oppe ved en flåde og ved vraggods, inden de blev bjærget ombord i båden. Derimod savnedes den danske 2. maskinmester Peter K.W. Hansen og 3 udenlandske fyrbødere, som omkom.

Efter en times ophold på ulykkesstedet reddedes de 19 overlevende af det engelske patruljeskib Minus, som senere landsatte dem i Scarborough.

Der afholdtes 15. november søforhør i København.

UB 57

Eksplosionen skyldtes torpedering af den tyske kyst-torpedoubåd UB 57 med kaptajn Otto Steinbrinck tilhørende Flandern-flotillen med base i Zeebrugge. På 11 fjendefarter sænkede den 47 skibe hovedsageligt i den Engelske Kanal, heraf 17 skibe med kaptajn Steinbrinck og 30 skibe med kaptajn Johannes Lohs. Den 14. august 1918 ved 23-tiden ramte ubåden en sømine ud for Flanderns kyst og sank, så alle 34 ombordværende omkom. Ligene af bl.a. kaptajn Lohs drev ugen efter i land ved Scheldes munding og han blev begravet i Vlissingen.