Schlei 1908 Mandø

Skift til: navigering, søgning

31. aug. 1908 Schlei

Et i 1884 tysk-bygget dampskib anvendtes først under navnet Agerøsund til kreatur-transport mellem Korsør og Lybæk, men solgtes 1900 til Pará-delstaten i det nordlige Brasilien og omdøbtes Portel. I 1902 skibet tilbage til Hamborg-Altona, hvor det omdøbtes Schlei og fra 1905 ejedes af Blumenthal & Böse-rederiet, der i øvrigt endnu eksisterer.

Skibet var med kaptajn W. Harder var på vej fra Ålborg via Kielerkanalen lastet med cement i sække bestemt for Thorvald Møller i Esbjerg, da det under en sydvestlig stiv kuling 31. august 1908 mistede sit ror i Nordsøen og strandede på et rev sydvest for Koresand ved Mandø. Skibet udsendte ingen nødsignaler, men fra Mandø telefoneredes til disponenten i Esbjerg, der alarmerede Sønderho redningsbåd, som kom i vandet kl. 12. Efter en drøj tur i modvind og bygevejr nåede båden frem kl. 18.30 og reddede 5 mand med hjem til Sønderho 3 timer senere.

Redningsbåden fra Juvre på Rømø ankom næsten samtidig, men de tilbageværende 4 officerer ville ikke med. Båden returnede kl. 19 og mandskabet var helt hjemme ved midnat.

Allerede kl. 21 overskylledes damperen af en svær sø, så vand trngte ned og fyldte lastrummet. Mandskabet søgte op på kommandobroen, men måtte kl. 2 om natten helt op i stortoppen. En maskinist, som blev såret, da skorstenen faldt, blev dos surret fast i lastebommen.

Næste formiddag klarede det først kl. 10.30, så meget op, at man fra Rømø kunne se at damperen var sunket og dets nødflag hejst. Sidst på eftermiddagen nåede redningsbåden ud og fik med besvær reddet de 4 skibbrudne ombord, så den kl. 18 kunne returnere. På vej ind til Bollertsand blev der modvind af sydøst og de der ventende kuske var ængsteligt kørt hjem, men blev snart kaldt ud igen. Det blev derfor først godt kl. 3 kuskene kunne tage imod redningsbåden.

Den tilkaldte Svitzer-damper Ægir returnerede allerede samme dag kl. 18 til Thyborøn, da bjærgning formentlig ikke kunne betale sig. Samme aften fandt Esbjerg-damperen Nordsøen det forliste skib forladt og sunket så dybt, at kun en del af skorstenen og masterne ragede op over vandet.

Der var 1. og 3. september søforhør i Nordby, samt 14. september i Ribe.

Redningsmændene tildeltes henholdsvis den prøjsiske røde ørns orden og kroneordenen.