USOA C-54 Skymaster 13. maj 1957 Sydgrønlands indlandsis

Version fra 30. apr 2021, 12:37 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

13. maj 1957 Sydgrønlands indlandsis[redigér]

Et Douglas C-54 Skymaster transportfly fra United States Overseas Airlines var fløjet fra Broughton Island ved Ellesmere Island til Narsarsuaq i Sydgrønland og lettede derfra 12. maj 1957 kl. 19.55 lokal tid lastet med diesel til DEW-radarstation 39 på Grønlands indlandsis med ankomst kl. 23.20.

IFR-returflyvningen startede 13. maj kl. 0.40 mod Narsarsuaq, hvor der kl. 3.01 via en række repeater-stationer modtoges meldinger om position og forventet ankomst kl. 4.10.

Da flyet var i 3,3 km højde havde copilot og reserve-pilot byttet plads, for at copiloten kunne lave noget papirarbejde og umiddelbart efter at copiloten havde lavet kaffe og indtaget sin plads ved siden af kaptajnen igen, ramte flyet i 1800 m højde et isfjeld på indlandsisen og gled mere end 1 km, inden det lå stille.

Flyets kaptajn lå død i flyvraget og reservepiloten blev ikke fundet, men copiloten overlevede og gemte sig i flyets bagende. Vraget opdagedes lidt efter kl. 10 ca. 60 sømil nordvest for Narsarsuaq.

Først efter 12 timer kunne et redningsfly lande på indlandsisen og kun med stort besvær og udkastning af al overflødig vægt kom det på vingerne igen og fløj til Narsarsuaq, hvor den overlovende kom på hospital.

Om ulykkens årsag nævntes, at flyet var påbegyndt VFR-nedstigning og må derfor skyldes sneblindhed. Under et senere forhør nævnte den overlevede, at flyets hovedluge ikke var lukket ordentligt og kan have haft indflydelse på ulykken.