Aleyon 1863 Houstrup

Skift til: navigering, søgning

27. marts 1863 Aleyon[redigér]

Den franske bark Aleyon var på vej fra Calais til Christiania i ballast, men grundstødte 26. marts 1863 i nordvestlig svær storm med betydelig snefnug ud for Nymindegabs udløb og førtes med lækage med strømmen sydpå og måtte 27. marts tidligt om morgenen landsættes på Houstrup strand.

Fra Nymindegab redningsstation sendtes en mand i forvejen sydpå, som iagttog at master og takkelage var faldet overbord og skibet søndersplittedes, mens mandskabet klamrede sig til en flage fra agterenden. Da redningsbåden ankom ved 7-tiden og blev flot skiltes vraget noget og bortrev den ene efter den anden. Da båden nåede ud til vraget faldt den sidste tilbageværende i vandet og flere fra båden svømmede efter ham.

Imens indbjærgede assistance-mandskabet på stranden 9 mand fra skibet i mere eller mindre bevidstløs tilstand, heriblandt kaptajn Soubitez og den sidste mand, som var helt bevidstløs men kom sig, hvorimod skibets kok, som i forvejen var kvæstet, var afgået ved døden. Derudover var 3 mand forsvundet.

Hennegårds mandskab alarmeredes, men nåede vist først frem, da aktionen indstilledes.