Amelia 1941 Samsø

Skift til: navigering, søgning

19. sep. 1930 Bogense[redigér]

Den svensk-byggede skonnert Amelia (ikke Amalia) var 1902-1909 hjemmehørende i Lemvig og kom derefter tilbage til Sverige, hvor den i 1920 fik installeret hjælpemotor.

Motorskonnerten var på vej fra Kristinehamn (ved Vänern?) til Kolding med trælast og befandt sig 19. september 1930 ved middagstid nord for Æbelø, da der udbrød brand i motorrummet og ilden bredte sig til agterskibet. Det lykkedes 4 fiskerbåde at slæbe skibet ind til Bogense, hvor det pumpedes fuld af vand og sank. De omfattende skader blev repareret.

7. nov. 1941 Nordby (Samsø)[redigér]

Skibet var på vej fra Skælskør til Helsingborg i ballast, da det under stiv sydvestenkuling natten til 7. november 1941 lå for anker ved Tunø . Ved 2-tiden begyndte skibet at drive med ankrene, kl. 3 blev motoren sat til, men da der kl. 5 ikke var mere olie gik den i stå og der forsøgtes for sejl alene at komme klar af Samsø indtil ankrene kl. 8 atter fik hold.

Da kulingen ved 19-tiden tiltog til storm knækkede den ene ankerkæde hvorefter besætningen forlod skibet i jollen og kort efter drev skibet op på strandbredden vest for Nordby.

Den 26. november blev skibet trukket flot ved hjælp af en bjærgningsdamper og ind til Svendborg.

Efter salg i 1943 blev skibet genopbygget og var fra 1945 hjemmehørende i Ålborg under navnene Karen Sørensen og Gefion, som i 1969 solgtes til tyske købere og fik hjemhavn George TownCaymanøerne.