Amerikansk bombetogt mod Anklam, Malbork og Gdynia 9. okt. 1943

Skift til: navigering, søgning

Angribende US Army Air Forces fly[redigér]

USAAF VIII Bomber Command udførte lørdag den 9. oktober 1943 et større bombardement af forskellige mål i Pommern, hvor Syddanmark på ud- og hjemturen henholdsvis formiddag og eftermiddag blev overfløjet i stor højde af omkring 370 bombefly, hovedsagelig Boeing B-17 'flyvende fæstning'. Bombetogtet er skildret i den samtidige dokumentarfilm Target for Today.

De fleste omkomne amerikanske flyvere, som blev begravet i Danmark under krigen, gravedes i 1948 op og genbegravedes på den amerikanske krigskirkegård ved Liège i Belgien, men mange flyttedes sidenhen til USA.

9. okt. 1943 Oksbøl/Nørholm ved Varde[redigér]

En Boeing B-17 var lettet fra Great Ashfield i Suffolk for at deltage i angrebet mod Marienburg, men fik undervejs i 3,5 km højde problemer med motor nr. 2 (venstre indermotor) og vendte kl. 10.38 om ud for Nymindegab.

Da man vurderede hjemturen var for usikker returneredes kort efter ind over Jylland, hvor besætningen gjorde klar til at springe ud med faldskærm, men da telegrafisten ved uforsigtighed havde udløst sin egen inde i flyet og som erstatning fik pilotens, forblev piloten i flyet mens de øvrige sprang ud og landede ved Oksbøl. Faldskærmsudspringerne blev hurtigt taget til fange og senere sendt til krigsfangelejre i Tyskland.

Det lykkedes piloten Glyndon D. Bell kl. 11.15 at lande flyet uskadt på en mark tilhørende Nørholm gods nord for Varde, hvorfra han tog flugten og af modstandsfolk blev hjulpet til Bredsten ved Vejle og videre til København. Han sejledes den 24. oktober til Sverige og var ved årsskiftet hjemme i England, klar til nye opgaver. [5]

Flyet blev den 16. oktober fløjet til Esbjerg og senere videre til afprøvning i Schwerin og Rechlin og vides at have fløjet med det tyske registreringsnummer 7✙8 indtil december 1944.

9. okt. 1943 Vadehavet (Mandø/Rømø og Fanø)[redigér]

En formation Boeing B-17 bombefly, som var lettet fra Knettishall i Suffolk, blev på hjemturen fra Gdynia over Sydjylland angrebet af tyske jagerfly.

Det ene bombefly 'Gynida' fik motor nr. 3 (højre indermotor) skudt i brand af en Junkers Ju 88 natjager D5✙OX fra 12./NJG 3 med 3 ombord. Jagerflyet kom fra Fliegerhorst Grove, hvor det kl. 13.59 var lettet og kl. 15.21 var tilbage igen.

Den 10 mand amerikanske besætning reddede sig ud med faldskærm af det brændende bombefly, mens det fløj over Mandø og Koresand og kl. 14.54 endte med at eksploderede i luften over Juvre Dyb og styrtede ned på Rømøs nordlige forstrand kaldet Bollert Sand. Telegrafisten sprang først og landede nær den tyske observationspost på Mandøs sydvestkyst, hvorved han brækkede et ben, og de efterfølgende landede i en lige linje på Koresand. De vandrede derpå ind til Mandø og overgav sig til tyskerne, som holdt dem under skarp bevogtning i en klitgryde, indtil de på en lastbil senere samme dag kørtes til Esbjerg Flyveplads og efter et par dage sendtes videre til krigsfangelejre i Tyskland. [1]

Lokale fra JuvreRømø cyklede ud på stranden til nedstyrtningsstedet, hvor genstande lå spredt på en 500 meter strækning og hvor der også i nyere tid har været ting at finde.

Et andet Boeing B-17 fly 'Iza Angel II' fra samme formation blev på hjemvejen ramt af en granat og skud fra Messerschmitt Bf 109 jagerfly, så der i højre vinge udbrød brand, som bredte sig til flyets radiorum og bomberum. Flyet dykkede langsomt ud af formationen og eksploderede kl. 15.45 over Vadehavet sydvest for Fanø.

Fra Sønderho observeredes mindst 5 faldskærmsudspringere i luften og der udsendtes kl. 17 en redningsbåd, som opsamlede 3 overlevende, heriblandt skytten William R. Caruso, som havde skudsår i benene og havde svømmet i en time, inden han var nået ind på sandrevlen Flak Stjert. Den i redningsbåden værende doktor Trolle forbandt de forulykkede flyvere, som kl. 21 ankom til Sønderho og indkvarteredes i værnemagtens barakker Magsøbo. Yderligere 3 overlevende samledes vistnok op af en tysk forpostbåd, og de tilsammen 6 sendtes til Fliegerhorst Esbjerg og derfra videre til tyske krigsfangelejre. For eksempel kom piloten Henry J. Nagorka til at tilbringe resten af krigen i Stalag Luft III-lejren ved Sagan/Żagań i Niederschlesien. [2]

Derimod omkom 4 besætningsmedlemmer, heraf formentlig et par stykker ved drukning, da de ikke kunne svømme. Liget af den ene er aldrig fundet, men de 3 øvrige fandtes henholdsvis den 11. oktober, 5. november og 21. december 1943 og de begravedes alle i Fovrfeld, men gengravedes i 1948 på den amerikanske krigskirkegård ved Liège og de 2 er siden genbegravet i USA.

9. okt. 1943 Nordsøen vest for Fanø[redigér]

En Boeing B-17 lettet fra Podington i Bedfordshire blev på hjemvejen fra Gdynia skudt i brand af tyske jagerfly og eksploderede 16 km sydvest for Blåvandshuk, vest for Fanø.

Inden flyet kl. 16.45 eksploderede over Nordsøen nåede halvdelen af de ombordværende, at springe ud med faldskærm. Esbjerg-fiskekutterne E 304 'Anna' og E 288 'Lucretia' reddede henholdsvis 1 og 3 overlevende op af havet og overbragte dem til en tysk forpostbåd, som i mellemtiden havde reddet en mere op. De sendtes senere til tyske Stalag-krigsfangelejre.

Samme dag fandt forpostbåden også den omkomne topskytte Harold F. Hecker, som den 12. oktober begravedes i Fovrfeld. Liget af navigatøren fandtes måneden efter som strandvasker ved Fjaltring og begravedes i Lemvig. De er sidenhen genbegravet i USA, efter at førstnævnte i en periode har været genbegravet på den amerikanske krigskirkegård ved Liège.

De 3 øvrige fra flyet er aldrig fundet, heriblandt piloten og copiloten.

Amerikanske flyulykker udenfor Sydjylland[redigér]

Forsvarende tyske Luftwaffe fly[redigér]

9. okt. 1943 Toftlund[redigér]

En Messerschmitt Bf 109 på fjendeflyvning løb den 9. oktober 1943 ved middagstid tør for benzin og nødlandede på en mark sydøst for Toftlund tilhørende Christian Nørgaard i Birkelund mellem Bevtoft og Rangstrup. Piloten var uskadt, men flyet var 35% skadet.

Havaristedet var den 15. oktober ryddet.

9. okt. 1943 Store Grundet ved Vejle[redigér]

Den 9. oktober 1943 cirklede en Messerschmitt Bf 109 i 10 minutter over den nordlige del af Vejle og tabte sit cockpit-tag over Grejsdalen, inden den længere mod 3 km øst kl. 14.20 mavelandede med tændt motor på en mark tilhørende Store Grundet, 2 km nord for byen. Udover bøjede propeller, var flyet næsten uskadt.

Piloten affyrede en lysraket og kort efter ankom en værnemagts-soldat fra interneringslejren i Store Grundet, og vogtede flyet, som den 13. oktober var fjernet fra stedet. Piloten afhentedes af et Fieseler Fi 156 Storch kortbanefly.

9. okt. 1943 Bæk ved Vojens[redigér]

En Focke-Wulf Fw 190 fløjet af piloten Harry Pelzer, som vistnok var lettet fra Husum, havde den 9. oktober 1943 angrebet en formation amerikanske bombefly bagfra, muligvis flyet 'Iza Angel II', som styrtede ned vest for Fanø, men ramtes til gengæld også selv og styrtede kl. 15.25 ned 5 km nordvest for Vojens på en mark tilhørende landmand Jes Lassen i Bækskov.

Pilot Harry Pelzer døde på stedet og er i dag begravet på en kirkegård i den sydlige Berlin-bydel Neukölln.

Flyvraget var totalskadet og meldtes af værnemagten den 12. oktober fjernet, men stedet holdtes alligevel afspærret af dansk politi indtil den 14. oktober, da området var afsøgt for sprængningsfare.

9. okt. 1943 Tjæreborg[redigér]

En Junkers Ju 88 med 3 ombord var den 9. oktober 1943 vistnok lettet fra Grove på en fjendeflyvning og var steget op og begyndt at angribe amerikanske bombefly, da flyet pludselig drejede af og styrtede til jorden kl. 15.30 nær jernbanesporene ved Tjæreborg, hvor det smadrede vrag brød i brand.

Telegrafisten sprang ud med faldskærm og landede uskadt, hvorimod både piloten Hermann Ermer og skytten Matthias Benich omkom i flystyrtet. Tilsyneladende havde piloten ved en pludselig drejemanøvre fået flyet til at stalle og derved mistet kontrollen.

De 2 omkomne blev den 12. oktober begravet i Fovrfeld. Vraget gravedes op og den 14. oktober blev nedstyrtningsstedet genåbnet for offentligheden.

Tyske flyulykker udenfor Sydjylland[redigér]

I forbindelse med det amerikanske bombetogt 9. oktober 1943.

Eksterne links[redigér]