Atlas og Pandora 1811 Skagens Rev

Skift til: navigering, søgning

13. feb. 1811 Atlas og Pandora[redigér]

Den britiske brig Atlas var lastet med kanoner, ammunition og andre forsyninger, samt ruder til Anholt Fyr, på vej til de britiske styrker på Anholt, og var muligvis fulgtes over Nordsøen med den erobrede oprindeligt danske fregat Venus og kutterbriggen Pandora, der 6. februar 1813 var afsejlet fra Leith i Edinburgh.

Under sydøstenstorm og pga. det mørkelagte Skagen Fyr strandede Atlas natten til den 13. februar på sydsiden af Skagens Rev, hvorfor chefen på Venus om eftermiddagen bestemte at udsætte 5 barkasser fra de andre skibe, for at hente Atlas' besætning og sætte ild på skibet, så lasten ikke skulle falde i danskernes hænder, hvilket lykkedes, trods beskydning af danskerne fra kysten.

Men da Pandora havde fået sine 2 både ombord igen og kl. 20 ville vende, grundstødte det på revet og mistede roret. Ud på aftenen og natten tiltog det til hård frost og da man forsøgte at lette skibet ved at kappe masterne og kaste en del kanoner overbord, lagde det sig om på siden. Ombord var kaptajn John Ferguson, 1 løjtnant, 112 mand og 11 kvinder, foruden 9 eller 15 fra det forliste skib Atlas.

Næste morgen opdagedes forliset fra land og danske både sejlede ud, men de kunne i den hårde sø ikke komme tæt på de skibbrudne. Den 15. februar om morgenen havde søen lagt sig lidt, så der forsøgtes igen og det lykkedes at bjærge 109 overlevende, hvis redningsbåd havde frosset sig fast på dækket. Først fandtes 1 officer og 10 mand frosset ihjel, men ialt skal 33 være død af udmattelse og kulde. [1]

De overlevende sendtes i krigsfangenskab til Ålborg.