Augusta 1893 Trans

Skift til: navigering, søgning

8. marts 1893 Augusta[redigér]

Det tyske dampskib Augusta/Auguste var på vej fra Hamborg til København, Danzig og Kaliningrad/Kønigsberg lastet med stykgods, da det i Nordsøen 8. marts 1893 blev påsejlet af et ukendt dampskib, så det fik hul i agterskibet og der straks stod 4 fod vand i lasten. Dækslasten af bl.a. 300 sække kaffe og en del æg kastedes overbord, men kaptajn J. Arp indså det håbløse i at søge havn og han landsatte derfor skibet vest for Løkken i Trans Sogn syd for Bovbjerg.

Raketapparatet fra Ferring ankom efter ¾ time og fra Fjaltring ½ time senere, hvorefter alle 13 ombordværende drivvåde reddedes i land, heraf 12 tyskere og en københavner.

Natten til lørdag den 13. marts blev skibet sønderslået i stormen, men en mindre del af ladningen bjærgedes, såsom et fad cognac, et fad portvin, snesevis af tønder med amerikansk svinefedt, madolie, kød og flæsk, hvorimod mange hundrede pund tobaksblade var ødelagte af havvand. Ifølge søforklaring i Lemvig samme dag havde styrmanden ikke været ret påpasselig inden påsejlingen.

Den ved dykkerapparat senere bjærgede ladning af bl.a. amerikansk fedt, mineralolie og garvestof, samt vraget med iværende restladning solgtes 18. maj på strandauktion i Trans.

Vragbunden er siden fundet 200 meter fra kysten med kedler, maskinrester og ankre, foruden noget af lasten bestående af zinkbarrer og ruller til vridemaskiner efter tøjvask.