Christiansborg 1899 Vaasa

Skift til: navigering, søgning

17. marts 1898 Rubjerg Knude[redigér]

D/S Dannebrog-dampskibet Christiansborg med kaptajn F. Petersen afsejlede 15. marts 1898 fra Blyth lastet med 1500 tons kul bestemt for Klaipėda/Memel, men 17. marts om eftermiddagen blev det stærkt tåget og kl. 23.15 grundstødte skibet uden at fyr eller tågesignal fra Hanstholm eller Hirtshals var set eller hørt, ved Rubjerg Knude ½ mil vest for Lønstrup Redningsstation.

Den 18. marts kom Svitzers bjærgningsdamper Frederikshavn til stede, men pga. tiltagende kuling fyldtes det forulykkedes skibs vandtanke op, så det kunne ligge bedre stødt og den 19 mand besætning hentedes i land af den tilstedeværende redningsbåd fra Lønstrup og 2 fladbåde.

Der gik 4 uger, hvor besætning og bjærgere, med større afbrydelser i arbejdet, var igang med udkastning af kullasten og udpumpning af vand, inden det 15. april lykkedes bjærgningsdamperne Frederikshavn og Drogden, at bringe skibet flot og bugsere det ind til Frederikshavn.

27. juli 1899 Kvarken vest for Vaasa[redigér]

Skibet var på vej fra Newcastle til Vaasa i Finland lastet med 1566 tons kul og medbragte 3 passagerer, da det i vestsydvestlig storm og regndis 27. juli 1899 tidligt om morgenen passerede Storkallegrund fyrskib, hvorefter der holdtes af mod Norrskärs fyr midt i Kvarken, for at søge lods.

Kaptajn F. Petersen fik i kikkerten øje på et tårn og styrede efter det, men kl. 13.10 grundstødte skibet på Kalleremmarnes Skär 3 sømil vest for båken på Rönnskär, som viste sig at være forvekslet med Norrskär og sydsydøst for det antagede. Under forsøg at komme fri ½ time senere sank forskibet hurtigt, så alle kaldtes på dæk og redningsbådene klargjortes.

Da den engelske passager miss Watts var forblevet nede i kahytten gik kaptajn Petersen ned for at redde hende, men begge sås ikke mere og omkom antagelig ved drukning. Hele den øvrige besætning og en anden engelsk kvindelig passager, samt kaptajnens hustru, havde imidlertid forladt skibet i bagbord redningsbåd og nåede heldigt ind til lodspladsen ved Rönnskär. Da var kun skibets master synlige.