Emerald 1846 Svaneke

Skift til: navigering, søgning

30. nov. 1846 Emerald[redigér]

Den nordirske skonnert Emerald med skipper George Davidson var på vej fra Riga til Newry i det sydlige Nordirland lastet med hørfrø, men stødte 28. november 1846 om aftenen på Rødnæs skær ud for Hullenakken ved det senere byggede Svaneke Fyr på Nordøstbornholm.

Ved hjælp fra Svaneke kom skibet efter 5 timer atter flot, men det var læk og kunne ikke komme ind i havnen, så der ankredes udenfor og udlossedes 182 tønder af ladningen.

Men en pludselig opkommet kuling med svær sø natten til den 30. november drev skibet atter i land, så det ved 5-tiden sloges aldeles i stykker og den 8 mand britiske besætning og en dansk matros druknede.

Der afholdtes strandauktion 8. december over bjærget inventar, ca. 100 tønder havareret hørfrø og en betydelig del tøndestaver i eg.

Ulykken gav anledning til stærk kritik af strandingskommissær (og russisk vicekonsul) Hansen og postbådsfører Peder Lou, som havde bistået pumpearbejdet, men var gået i land i utide. De blev et par år senere vist begge frikendt at Højesteret.

Svaneke kirkebog & avisartikler