Geiser og Thingvalla 1888 Vestlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

14. aug. 1888 Geiser og Thingvalla[redigér]

D/S Thingvalla købte i 1882 det nybyggede dampskib Geiser og benyttede det som emigrantskib på Thingvalla Line.

Lørdag den 11. august 1888 afgik Geiser fra New York med vistnok i alt 140 ombord, heraf 57 besætningsmedlemmer og 83 passagerer, hvoraf 21 var børn og muligvis ikke alle talt med, så det samlede antal muligvis var 149.

Natten til den 14. august 1888 var Geiser nået ud for Newfoundland og syd for Sable Island i regn og tåge, da skibet kl. 3.35 ramtes af søsterskibet Thingvalla i styrbord side På broen var kun styrmand Brun, som lige nåede at vække kaptajn Carl William Møller og fortælle, at et skib var på kollisionskurs. Geiser brækkede i 2 dele og sank i løbet af 7 minutter.

Kun 17 besætningsmedlemmer og 14 passagerer reddedes, hvor iblandt kan nævnes kaptajn Møller, som i 35 minutter kæmpede for sit liv i vandet, den norske fotograf Anders Beer Wilse, den 28-årige svenske kvinde Hilda Lind, som mistede begge sine børn, samt 2. officer Jørgensen, som lå og sov, men ved kollisionen kastedes direkte over på Thingvallas ankerkæde. Geisers egne redningsbåde var ikke til megen nytte og de fleste overlevende reddedes af 2 både fra Thingvalla. Mange druknede i deres kahytter og andre blev trukket ned af malstrømmen.

HAPAG-postskibet Wieland kom til hjælp og tog de 31 overlevende og 455 passagerer fra Thingvalla tilbage til New York, ligesom fiskekutteren Capio trak det stærkt beskadige skib Thingvalla med på slæb til Halifax, hvor de ankom et par døgn senere.

Thingvalla istandsattes og sejlede med samme navn indtil det 1900 solgtes til et norsk selskab og omdøbtes Aslaug. Det sejlede 22. september 1903 med jernmalm fra Narvik via Trondhjem bestemt for Hartlepool, da det grundstødte ved Torgfjorden imellem de 2 byer og et par måneder senere slæbtes til Rotterdam for ophugning.