Jolantha 1947 Øresund

Skift til: navigering, søgning

4. okt. 1947 Jolantha[redigér]

Jolantha fotograferet i Kiel

DFDS-dampskibet Jolantha var på vej fra Mariager til hjemstedet København lastet med cement, da det 4. oktober 1947 kl. 23.55 ved Lous Flak i Øresund 2-3 sømil nord for Middelgrundsfortet kolliderede med det modgående norske motorskib Troll, som var på vej fra Stettin til Århus med kulbriketter.

Det norske skib ramte med sin stævn Jolantha i styrbord side lidt agter for fokkeriggen, hvorved begge skibe blev læk og begyndte at synke, Jolantha så hurtigt, at der ikke var tid at sætte redningsbåde ud, men af den 19 mand besætning lykkedes det 10 mand at holde sig fast ved skorstenen og masterne, som ragede op over vandet, og de blev senere optaget af et andet skib.

Det norske skib forsøgte at grundsætte, men sank forinden. Besætningen gik i 2 redningsbåde, hvoraf den ene optog 3 mand af det danske skibs besætning, hvorimod de sidste 6 mand omkom. De 2 både indkom til hhv. Middelgrundsfortet og til København.

Begge skibe blev hævet og bragt København, hvor Jolantha skrottedes, men Troll repareredes. Troll omdøbtes Bandak, som 19. februar 1949 forliste ved Årdalstangen i Norge, hvorved 7 mand omkom.