Kursk 1912 Sydlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

26. aug. 1912 Kursk[redigér]

DFDS-dampskibet Kursk med kaptajn Johan H. Wiencke afsejlede 26. august 1912 fra Antwerpen lastet med kostbar stykgods bestemt til Sankt Petersborg og blev senest set samme dag kl. 18 ud for Vlissingen, men forsvandt den følgende nat under sydvestlig storm.

Første tegn på skibets forlis fandtes ved Brouwershaven på nordsiden af øen Goeree-Overflakkee i Sydholland, hvor der inddrev noget inventar og ladning og vistnok 3 lig. En fiskekutter fandt en beskadiget redningsbåd. Også ved VrouwenpolderWalcheren fandtes et inddrevet lig, vistnok af kaptajnens hustru. Alle 20 af besætningen og 7 passagerer omkom, deriblandt en belgisk lods, hvis lig også fandtes.

Nyere mindesmærke for slaget ved Borodino 1812

Vraget ligger på ca. 30 meter vand vest for Hoek van Holland og blev identificeret efter fund i 1999 af Baccarat-krystalglas og en DFDS-mærket kande. Der er siden udstedt dykkerforbud, men skibets stævn skal stadig indeholde en 8 meter lang granit-obelisk med en bronzeørn i toppen, beregnet til opstilling i Borodino ved Moschaisk 100 km vest for Moskva i anledning af 100-året for slaget ved Borodino under Napoleonskrigene.