Niels Juel / Nordland 3. maj 1945 Egernførde

Skift til: navigering, søgning

29. aug. 1943 Isefjorden[redigér]

Det danske artilleriskib Niels Juel under ledelse af kaptajn Carl Westermann forsøgte 29. august 1943 om morgenen at undslippe operation Safari ved at afsejle fra Holbæk Havn mod Sverige, men ved udsejlingen af Isefjorden, blev skibet ramt af tyske jagerfly så 5 personer såredes, hvor den ene senere afgik ved døden. Skibet sejledes i stedet med fuld kraft på grund i Nykøbing Bugt ud for Annebjerggård syd for Nykøbing Sj. og blev gjort ukampdygtig, men videre sabotage stoppedes.

Skibet blev i oktober 1943 hævet og slæbt til reparation på værft i Kiel, hvor de ødelagte 15-cm kanoner afmonteredes. Nogle af disse kanoner installeredes i stedet på Bangsbo Fort ved Frederikshavn, hvor de endnu kan ses.

3. maj 1945 Egernførde Fjord[redigér]

Fra september 1944 indgik skibet under navnet Nordland i den tyske Kriegsmarine og lå som kadetskib mest i den pommerske by Ustka/Stolpmünde, indtil den forlagdes til Kiel og 3. maj 1945 til Egernførde, hvor den undervejs bl.a. var vidne til den tragiske sænkning af Cap Arcona. Efter landsætning af det meste af besætningen i Egernførde blev skibet 3. maj sejlet tilbage til Egernførde Fjord, hvor det sænkedes af sin egen besætning et af de dybeste steder på 23 meters dybde.

Skibsvraget lå hengemt på den mudrede bund indtil 1950'erne, da det solgtes til Svitzer og en stor del af vraget fjernedes.