Peruvian 1899 East Sussex

Skift til: navigering, søgning

8. feb. 1899 Peruvian[redigér]

Jernbarken Peruvian ankom 30. maj 1898 fra Le Havre til Ecuadors hovedstad Guayaquil på Stillehavskysten og lastede senere i den nordligere by Esmeraldas 897 ton stennødder og farvetræ, inden den 10. september 1898 afsejlede mod Hamborg og ved afrejsen havde et par mindre grundstødninger på bl.a. en mudderbanke.

Den 7. februar 1899 ankom skibet til den Engelske Kanal, hvor det om eftermiddagen i en sydsydvestlig let brise på vej østover i sikker afstand passerede St. Catherine's-fyrtårnetIsle of Wight og fyrskibet på Owers-banken ud for Selsey, men kl. 22 meldte vagthavende 1. styrmand sig syg og afløstes af kaptajn Oluf J. Nørholm, som ved midnat træt gik til køjs og uden forholdsordre overlod styringen til 2. styrmanden.

På sin vagt natten til den 8. februar observerede 2. styrmanden et lys han antog at være fra en skibslanterne, der syntes at nærme sig, og han drejede på en mere nordlig kurs, men efter en regnbyge en ½ time senere var lyset forsvundet og et fyr kom i sigte en smule til styrbords. Efter i kahytten at have undersøgt søkortet uden at komme til klarhed, kom han på dækket og så straks land forude til begge sider. Styrmanden rettede skibet op mod vinden og varskoede kaptajnen, men det var for sent og kl. 1.30 strandede det på klippegrund i bugten mellem Newhaven og Seaford i East Sussex, vest for klippeformationen Seven Sisters og Beachy Head-fyrtårnet, som viste sig at være det lys, som han sidst havde set.

Da forsøg på at manøvrere skibet flot ved hjælp af sejlene mislykkedes, lod kaptajnen ankeret falde, og afgav nødsignaler ved blus. Kl. 3.30 ankom redningsbåden fra Newhaven op på siden af skibet og optog besætningen med undtagelse af begge styrmændene, der forblev i deres kahyt, beskæftigede med at samle deres ejendele. Først efter at redningsbåden havde sat fra borde savnedes de, men da nægtede redningsmandskabet at vende tilbage, da stormen og søen var tiltaget og det ville være livsfarligt.

Med raketapparat lykkedes det kystvagten at redde 2. styrmanden, men den syge 1. styrmand druknede under forsøget. En del af inventaret og ladningen bjærgedes, men 2 dage senere var skibet fuldstændig sønderslået.

Fanø Birks søret fandt 2. juni 1899 kaptajn Oluf J. Nørholm skyldig i forsømmelse, skødesløshed og dårligt sømandskab i forbindelse med manglende proviantering og strandingen, som kunne have været undgået, og idømte ham 14 dages fængsel og frakendelse af retten til at føre skib.

Peruvians galionsfigur er udstillet på Seaford Museum, der er indrettet i esplanadens Martellotårn.