Sixtus 1905 Falklandsøerne

Skift til: navigering, søgning

27. juli 1905 Sixtus[redigér]

Jernbarken Sixtus afsejlede 17. maj 1905 fra Barry i Wales mod Valparaíso i Chile lastet med 2300 ton kul og koks. I Sydatlanten var kursen den 26. juli sat stik syd udenom Falklandsøerne, men næste dag kl. 22.30 i en nordnordvestlig frisk kuling og tåge, sås forude pludselig en mørk stribe, som i det usigtbare vejr antoges for at være land, hvorefter roret lagdes hårdt styrbord og agtersejlene nedfiredes. Med saknet fart stødte skibet hårdt på grund, blev stående og fyldtes hurtigt med vand.

Den 22 mand besætning kaldtes alle op og bjærgede sig i bådene, hvori de opholdte sig natten over i nærheden af skibet, inden de næste morgen den 28. juli landede på kysten.

Det viste sig at skibet var strandet på Falklandsøernes nordøstlige Volunteer Point-landtunge, nord for fyrtårnet på Cape Pembroke, der er øernes østligste punkt. Skibet blev hurtigt sønderslået og vragstedet er siden døbt Sixtus Point, som vistnok ligger tæt på Cow Bay.

Vraget solgtes med inventar for kun ca. 750 kr. Der afholdtes 29. november 1905 søforhør i Nordby på Fanø. Fejl i skibets kronometer menes at have medvirket til den tidligere beregnede position, der ledte til fejlnavigation og forlis. Det kan dog undre, at skibet som beskrevet drejede hårdt mod styrbord og ikke mod bagbord, for at undgå forliset.

Sixtus' galionsfigur og navneskilt blev i 1972 hjembragt og hængt op på skibsrederforeningens bygning i Nordby med udsigt ud over Fanø Bugt.