Timaru 1907 Fjaltring

Skift til: navigering, søgning

22. feb. 1907 Timaru af Drammen[redigér]

Timaru på commons

En skotsk-bygget fuldrigger opkaldtes efter den sydøst-newzealandske havneby Timaru og sejlede en del gange som emigrantskib til New Zealand, inden den 1905 blev norsk.

Skibet var med skipper J. Johansen på vej fra Vlissingen i Holland til Christiania (Oslo) lastet med 1.310 ton kul, da den efter flere dages storm og høj sø 22. februar 1907 kl. 9 blev set drivende sydpå fra Ferring mod Fjaltring, hvor den kl. 11.30 drejede mod land og kl. 12.30 grundstødte på yderste revle, så stævnen stod mod nord og bredsiden var mod søen. Straks efter faldt rigningen og lidt efter brækkede skibet over.

Det var umuligt at få Tuskærs redningsbåd i vandet og ingen af 5 afsendte raketter nåede ud til skibet, der på 1 time blev slået til vrag og alle 18 ombordværende druknede.

Det formodes at skibet allerede inden strandingen havde været læk.

Senere fandt man på stranden skibsbogen, en lommebog med mandskabslisten, samt en flaskepost med et sidste farvel fra Karl Tollefsen, Svelvik i Norge, til hans kone og børn.

Liget af skipperen fandtes 16. marts på Henne Strand.

Under samme storm forliste også Great Eastern Railways dampfærge Berlin i Hoek van Holland med over 100 omkomne.

Vraget blev i 1982 fundet, hvor det lå med de 3 store jernmaster med ræer og blokke på bunden ind mod kysten, uberørt siden forliset.

Henne kirkebog & Holmsland Klit kirkebog & Vedersø kirkebog & avisartikler