Valkyrien 1897 Gotland

Skift til: navigering, søgning

15. maj 1897 Valkyrien[redigér]

Troense-skonnertbriggen Valkyrien afsejlede 4. maj 1897 fra Blyth i Nordengland lastet med 247 tons kul bestemt for Turku/Åbo i Finland, da den i nordnordøstlig kuling og stærk tåge 15. maj 1897 kl. 16.30 i Østersøen øst for Gotland påsejledes i bagbord side af den modgående nordirske damper White Head, hvis stævn gik 1 meter ind forvantet på sejlskibet, som hurtigt fyldtes med vand og lagde sig om på siden mod dampskibet og sank.

Da der ikke var tid at sætte en båd i vandet entrede den 6 mand besætning ombord i damperen, med undtagelse af skipper P.A. Dam, som sidst sås at have fået fat i damperens ræling ved bakken om bagbord, men i ubemærkethed må have mistet grebet og er faldet overbord, muligvis ramt af takkelagen fra det synkende skib.

Der var ikke megen hjælpsomhed fra den uskadte dampers side om at bjærge de forulykkede, men de overlevende toges med til Refshaleøen i København, hvor de landsattes dagen efter kl. 21.30, hvorefter damperen straks fortsatte sin rejse til sit hjemsted Belfast.

Om dampskibet eventuelt kunne lægges til skyld for kollisionen synes ikke afklaret.