Forskel mellem versioner af "Heinkel 95 1. okt. 1935 Øresund ved Lynetten"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 5: Linje 5:
 
| år =1928-1935
 
| år =1928-1935
 
| flyv=Luftmarinestation København | esk=Luftflotille 1
 
| flyv=Luftmarinestation København | esk=Luftflotille 1
| liv=Erling A.C. Pries
+
| liv=Erling A.C.W.A. Pries
 
}}
 
}}
Natten til 1. oktober 1935 var søløjtnant Erling A.C. Pries fra [[Hillerød]] lettet i et af [[Marinens Flyvevæsen]]s [[Heinkel HE 8]] [[hydromonoplan]] fra [[Luftmarinestation København]] på en sidste flyvning for at erhverve [[flyvecertifikat]], men i 100 meter højde blev han ramt af såkaldt hekseskud med lammelse i begge arme, så han i 20 meters højde helt mistede herredømmet over flyet, der med 130 km/t snurrede rundt lige over vandfladen og fuldstændig knustes nær [[Lynetten]] nord for [[Refshaleøen]].
+
Natten til 1. oktober 1935 var søløjtnant Erling Axel Christian William Arthur Pries fra [[Hillerød]] lettet i et af [[Marinens Flyvevæsen]]s [[Heinkel HE 8]] [[hydromonoplan]] fra [[Luftmarinestation København]] på en sidste flyvning for at erhverve [[flyvecertifikat]], men i 100 meter højde blev han ramt af såkaldt hekseskud med lammelse i begge arme, så han i 20 meters højde helt mistede herredømmet over flyet, der med 130 km/t snurrede rundt lige over vandfladen og fuldstændig knustes nær [[Lynetten]] nord for [[Refshaleøen]].
  
 
Piloten slyngedes ud og kæmpede sig med stort besvær op på flyets hale, hvorfra han af lodsbåden reddedes ind til [[Lynetten]].
 
Piloten slyngedes ud og kæmpede sig med stort besvær op på flyets hale, hvorfra han af lodsbåden reddedes ind til [[Lynetten]].

Versionen fra 17. mar 2021, 19:31

1. okt. 1935 Københavns Havn ved Lynetten

Natten til 1. oktober 1935 var søløjtnant Erling Axel Christian William Arthur Pries fra Hillerød lettet i et af Marinens Flyvevæsens Heinkel HE 8 hydromonoplan fra Luftmarinestation København på en sidste flyvning for at erhverve flyvecertifikat, men i 100 meter højde blev han ramt af såkaldt hekseskud med lammelse i begge arme, så han i 20 meters højde helt mistede herredømmet over flyet, der med 130 km/t snurrede rundt lige over vandfladen og fuldstændig knustes nær Lynetten nord for Refshaleøen.

Piloten slyngedes ud og kæmpede sig med stort besvær op på flyets hale, hvorfra han af lodsbåden reddedes ind til Lynetten. Lammelsen var muligvis udløst af, at han tidligere på aftenen havde opholdt sig i en åben motorbåd uden overtøj.

Det ødelagte fly slæbtes også ind til Lynetten. Piloten pådrog sig en mindre muskelbetændelse, men var ellers uskadt og ville om få dage være oven senge igen.