Fanø 1793 færgefart
Niels Jacobsen, hustru og arvinger, såvel som efterkommende ejere af den ham på Fanø under Riberhus Amt tilhørende værtshusgård, må herefter besørge færgeløbet imellem denne ø og Strandby ved Hjerting i bemeldte amt, imod at han sig dermed tilbørlig forholder efter de om færgeløbene udgangne anordninger, samt stedse vedligeholder de fornødne færger, fartøjer og både i forsvarlig stand, og alle og enhver med transporten ufortøvet og upåklagelig befordrer, så og besørger i Strandby et kendeligt signal indrettet, så snart en færgebåd forlanges dertil fra Fanø, da det skal være ham tilladt derfor at oppebære følgende takst, nemlig:
I de fem sommermåneder fra 1. maj til 30. september:
- For hver ledig person med hvad han selv kan bære, 6 skilling; men skulde den lille færgebåd gå over med én person, betales derfor 24 skilling, dog kunne flere personer indtil fire tilsammen overgå med denne færgebåd for samme betaling, men når flere end 4 personer ville sættes over ved samme, betales 6 skilling for hver person, - af en tønde rug eller korn 3 skilling, en tønde smør 5 skilling, en oksehud eller hestehud 1 skilling, en side flæsk 2 skilling, en degger kalve-, fåre- eller lammeskind 3 skilling, en kiste, en kuffert og en pakke eller en sæk af lige vægt eller størrelse 6 skilling; af hvad, som ikke egentlig kan benævnes, betales fragten efter billig overenskomst og i sammenlignet forhold til foranførte posters vægt og indtagende rum.
- For den store færgebåd, som overfører heste, kvæg, hø, halm og brændsel: af en hest 24 skilling, en stud eller ko 12 skilling, andet ungt kvæg stykket 8 skilling, et svin 6 skilling, en gris eller et får 3 skilling, et læs hø eller halm 16 skilling, et læs lyng 10 skilling, et læs klyne eller tørv 6 skilling, en karet 48 skilling, en chaise, kariol eller postvogn 32 skilling; men skulde én eller flere personer forlange den større færge, må derfor betales 64 skilling til eller fra Strandby, ligesom det og skal være lejeren tilladt at benytte sig af samme til fuld brug uden videre betaling, for alt hvad deri kan rummes mere end efter stykkevis; hvorhos dog ingen må overlades denne færge alene, så længe overfarten for andre personer og gods derved kunne forhindres.
I marts, april samt oktober og november måneder af hver person 8 skilling, men skulle den lille færgebåd gå over med 4 personer eller et færre antal, betales derfor 32 skilling, og for hver person, som er over fire, betales 8 skilling, af alt det øvrige, som foran er anført, betales ¼ del mere i disse måneder end i sommermånederne; derimod bliver taksten for den store færges brug i disse måneder uforandret.
I vintermånederne, nemlig december, januar og februar måneder, når der er is i vandet, og isbåden skal bruges, betales for én til fire personer 1 rd., men for hver person over fire, 24 skilling. Af det №1a benævnte gods og varer betales i denne tid en halv del mere i forhøjelse i færgepengene. Skulle det derimod i disse vintermåneder være så mildt vejrligt, at ingen is er i vandet, og sejlbåden kan bruges fra havnen, da betales færgepengene efter den under № 2 bestemte takst.
Dog skal herfra i ethvert tilfælde aldeles være undtagen alle de, som rejser i kongens embeder eller kgl. tjeneste, hvilke ligesom og alle embedssager og breve, således som hidtil, frit overføres. I øvrigt har nuværende og efterkommende ejere af dette færgested, hvoraf til kongens kasse svares årlig afgift 4 rd., som i rette tid erlægges, stedse at holde alt, hvad til de rejsendes sikre og hastige befordring udfordres, i behørig og forsvarlig stand, så at ingen skal have billig årsag sig derover at besvære. Og skal enhver ejer af bemeldte færgested, så snart han samme tiltræder, ansøge denne allern. fornyelsesbevilling på sit navn, såfremt han agter samme at nyde og desforuden at erlægge til kongens kasse én gang for alle en kendelse af 10 rd., foruden den nævnte årlige afgift 4 rd.
[redigér]
Samtidig blev der udarbejdet et fundats, der skulle opslås i krostuerne i Nordby, Sønderho og Strandby med følgende indhold:
Fundats til et bestandigt færgeri mellem ejlandet Fanø og Strandby [redigér]
- Skal være en suffisant og velbefaren sømand til færgen, hvilken skal på egen bekostning forskaffe sig 2 færgebåde, nemlig en isbåd og en anden ordentlig båd, hvilke 2 både han ligeledes holder i forsvarlig stand og forsyner med fornødne folk, således at enhver passager med sit gods kan være og blive uden skade og fare.
- Skal han være forbunden uden nogen ophold eller hinder at befordre enhver rejse og overfart.
- På søn- og helligdage samt bededage må aldeles ingen færgen ske, førend gudstjenesten er til ende, med mindre uomgængelig nødvendighed det måtte udkræve, dog skal sligt birkedommeren tilkendegives. Skulle han understå sig ellers før eller under gudstjenesten at øve nogen færgen, skal han betale helligbrøde efter loven.
- Skal han begegne alle og enhver med høflighed og behjælpsomhed så vidt muligt.
- Han må heller ingen omløbere, som ikke med lovligt pas er forsynet, til landet overføre, og ingen af de, han transporterer således, må han slippe fra sig, før han har stillet dem for birkedommeren, som reviderer deres passers rigtighed. Skulle han befindes nogen ulovlig person at transportere, bøder han efter hans majestæt derom udgangne forordning. Imidlertid om han kan opdage nogen af sognets beboere, som måtte overføre slige betlere, skal han nyde en fjerde part af, hvad bøde derved kan falde.
- Enhver af sognets beboere, som selv har både og fartøjer, må være tilladt uforment af hovedfærgerne at transportere deres egne husfolk, som er i deres brød og tjeneste, og andet hvad de til deres fornødenhed og næring måtte behøve, men andre personer der udenfor og hvad andet gods af hvad navn måtte nævnes, tilkommer den beskikkede færger alene at transportere og ingen anden. Befindes nogen af sognets beboere at præjudicere den anordnede færge med nogen utilbørlig overførsel, skal de derfor bøde og betale for hver person til færgeren 4 sk. og for andet gods dobbelt færgeløn."